Tror på fortsatt fall i boligprisene

Ifølge storbanken Nordeas prognoser vil boligprisene her i landet falle ytterligere 20 prosent før de stabiliserer seg mot slutten av 2009. 

«Det ligger an til en betydelig videre korrigering av boligprisene», skriver sjeføkonom Steinar Juel i en analyse torsdag.

Ifølge Juel er en prisnedgang på om lag 20 prosent sannsynlig. I 2010 kan boligprisene igjen stige med om lag 5 prosent, ifølge prognosemakerne i Nordea.

Hittil har boligprisene falt 10 prosent siden toppen i fjor, og fra september til oktober falt prisene 4,2 prosent. Ifølge Nordea vil prisene trolig falle tilbake til nivået fra 2005.

Nordea har lagt til grunn at boligrenten i tredje kvartal neste år er 5 prosent, og at styringsrenten vil ligge på 4 prosent. I tillegg legger økonomene til grunn at lønnsveksten i 2009 blir på litt over 4 prosent.

I vurderingene har Nordea også forutsatt at det ikke blir noen vesentlig større tilstramning i bankenes kredittgivning til boligformål enn det som normalt følger av en så markert svekkelse av boligmarkedet som vi nå opplever. Om situasjonen også for norske banker forverres dramatisk, vil boligprisene kunne falle mer.

Det er også usikkerhet knyttet til hvordan et svakere arbeidsmarked med tilhørende utflytting av utenlandske gjestearbeidere vil virke på boligprisene. På den annen side kan rentene bli lavere enn forutsatt, noe som vil kunne bremse nedgangen i boligprisene.