Økt press på Ap i saken om EUs tjenestedirektiv

Presset på Arbeiderpartiet i saken om EUs tjenestedirektiv øker etter at LO truer med tap av støtte i valgkampen neste år.

Fagforbundets leder Jan Davidsen sier at Ap kan miste nødvendig støtte fra fagbevegelsen i valgkampen hvis partiet sier ja til EUs tjenestedirektiv.

- Dersom Arbeiderpartiet kjører gjennom EUs tjenestedirektiv i regjeringen, på tross av sterk motstand fra Senterpartiet, SV og LO, vil det straffe seg i valgkampen neste høst, slår Davidsen fast overfor Dagsavisen. Han mener det ikke vil være en lur strategi at Arbeiderpartiet bruker sine ti statsråder mot de ni fra Sp og SV til å presse gjennom vedtaket.

Støtte fra Venstre
Også indirekte øker presset mot Ap etter at Nei til EU sier de vil vurdere å be SV og Sp om å trekke seg fra regjeringen dersom statsminister Jens Stoltenberg og hans partifeller i regjeringskollegiet tvinger gjennom et ja-vedtak og søker støtte i Stortinget hos representanter for Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Ifølge Dagens Næringsliv har Stoltenberg fått en erklæring fra Venstre-leder Lars Sponheim om støtte når saken skal behandles i Stortinget.

LO-sekretariatet har anbefalt et veto mot direktivet i likhet med regjeringspartiene SV og Sp. Saken avgjøres i Stortinget, og i SVs stortingsgruppe finnes det sterke motstandere av direktivet, men også folk som mener det er uproblematisk å godta det.

Nei til EU-møte
På sitt landsmøte neste helg vil Nei til EU avgjøre om de skal be SV og Sp om å gå ut av regjeringen på grunn av direktivsaken. På spørsmål om han tror partiene vil være lydhøre og følge opp dersom organisasjonen ber dem om å gå ut av regjeringen, svarer lederen i Nei til EU, Heming Olaussen slik:

- Vår erfaring er at SV og Sp er svært lydhøre overfor Nei til EU i saker som har med EU å gjøre. Men Olaussen vil overfor NTB ikke forskuttere hva organisasjonen kommer til å vedta på landsmøtet.

Brustad orienterte
Ifølge Dagsavisen ble Aps stortingsgruppe sist onsdag orientert av næringsminister Sylvia Brustad om at departementet vil foreslå et ja til direktivet. Et veto mot direktivet fra Norges side, eller en utsettelse av saken, kommer ikke på tale, var den meldingen Aps stortingsrepresentanter fikk fra Brustad. De fikk også forsikringer om at direktivet ikke medfører fare for sosial dumping og at arbeidstakernes lovfestede rettigheter ikke vil svekkes.

Sosial dumping og svekkede rettigheter er motstandernes hovedargumenter mot direktivet. Og med et forbehold i selve formuleringen får de også støtte i regjeringens Soria Moria-erklæring der det heter: «Regjeringen vil arbeide for at EU ikke gjennomfører et tjenestedirektiv som fører til sosial dumping».

EU-domstolen avgjør
Jussprofessor Hans Petter Graver og førsteamanuensis i statsvitenskap Ulf Sverdrup skrev nylig i en avisartikkel i Dagsavisen at et nei til direktivet fra Norge trolig ikke vil bety noe særlig fordi Norge gjennom EØS-avtalen og flere avgjørelser i EU-domstolen likevel vil være bundet av direktivet.

- Hvis Graver og Sverdrup har rett, bør Ap bruke reservasjonsretten Norge har ifølge EØS-avtalen og nedlegge veto. Den eneste måten å få testet EU på i denne saken er å bruke reservasjonsretten, sier Heming Olaussen til NTB.