Sentralbanksjefen utelukker full krise

Sentralbanksjef Svein Gjedrem utelukker at Norge vil komme i en situasjon med skyhøy ledighet, høye renter og høy inflasjon.

 

Onsdag la Gjedrem fram sine prognoser som viser at norsk økonomi bråstopper og at veksten fra 2008 til 2009 blir på beskjedne 0,25 prosent. Det er den laveste veksten på 20 år. Arbeidsledigheten vil likevel ikke komme høyere enn fire prosent, ifølge anslagene.

I et intervju med Dagens Næringsliv lørdag utdyper Gjedrem sin vurdering av situasjonen i norsk økonomi. En situasjon med skyhøy ledighet, høye renter og høy inflasjon har han ingen tro på.

- Vi har lav inflasjon og mange år bak oss med lav inflasjon og inflasjonsforventningene er stabile. Jeg ser ingen grunn til at vi igjen skulle få problemer med høy inflasjon og høye renter, sier Gjedrem i intervjuet.

Svekket arbeidsmarked
Men ledigheten vil gå noe opp.
- Vi venter jo at arbeidsmarkedet vil svekkes en del, men ikke slik at vi får en skyhøy arbeidsledighet. Og det er virkemidler tilgjengelig for å motvirke det.
- Vi har et høyt aktivitetsnivå, god kontroll over inflasjonen, overskudd i utenriksøkonomi og statsfinanser, men verdensøkonomien er i ulage, og det vil vi også merke.

Samtidig som Gjedrem la fram sine prognoser, understreket han at usikkerheten er stor.

- Vi merker den internasjonale krisen og vi venter noen kvartaler med liten, om noen vekst, i fastlandsøkonomien. Samtidig har norske myndigheter vist tidligere at de kan håndtere svært krevende utfordringer, jevnfør slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Det var en mer krevende situasjon da enn nå, og det ble håndtert på en slik måte at vi kom gjennom også den vanskelige tiden, sier sentralbanksjefen.

Lavere oljepris
Gjedrem peker på at nedgangen i oljeprisen også har en lys side.
- Det demper nedgangen i verdensøkonomien. Og Norge har gode reserver, slik at vi kan møte noen år med lavere eksportinntekter og noen år med lavere inntekter til staten.

Samtidig påpeker han at budsjettet for neste år er «veldig ekspansivt», og at det vil stimulere etterspørselen.

- Hvis vi kommer over årsskiftet og hvis pengemarkedet stabiliserer seg, vil det komme en kraftig stimulans gjennom pengepolitikken som følge av rentereduksjonene og redusert påslag. Det måtte være hvis den mekanismen ikke lar seg reparere så fort, at vil jeg anta at det vil melde seg et spørsmål om andre virkemidler for å stimulere økonomien, sier Svein Gjedrem.