Forbundsleder gir regjeringen ultimatum

Forbundsleder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund krever at DnB NOR-sjef Rune Bjerke setter ned renten. Han mener regjeringen bør sparke ham hvis ikke det skjer.

 

Hvis de ikke får Bjerke til å sette ned renten får de heller kaste ham, sier forbundsleder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund til VG.
Han påpeker at regjeringen eier 34 prosent av banken og dermed kan utøve sin eiermakt til å tvinge Bjerke til rentekutt.

De siste dagene har både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) gått ut i mediene og oppfordret DnB NOR-sjefen til rentekutt etter at Norges Bank satte ned styringsrenta med 0,5 prosentpoeng.
- Jeg tror 90 prosent av befolkningen vil forstå at regjeringen bruker maktmidler for å få Bjerke til å forstå, sier Østvold.

Østvold er ikke alene, flere forbundsledere krever nå at regjeringen griper inn.
- Det er totalt urimelig og arrogant overfor kundene ikke å sette ned renten. Vi har bedt regjeringen pålegge DnB NOR å sette ned renten. De som kan bør bytte bank, sier leder Hans Felix i El- og IT-forbundet til VG.

Misnøyen har blitt hørt. Renten er tema på et møte mellom banken og næringsdepartementet i løpet av de nærmeste dagene.
- Jeg har klare forventninger om at DnB NOR tilpasser utlånsrenten til nedgangen i Norges Banks styringsrente og til fallet i pengemarkedet, sier næringsminister Sylvia Brustad (Ap).