Bankene må fungere

Alt skjer nå i hurtig tempo. I løpet av noen uker er alt snudd på hodet. Myndighetene fryktet lenge for den sterke veksten i Norge, men plutselig er verden forandret. Nå kommer det negative nyheter hver time. Derfor er det viktig at myndighetene har evnen til å kaste seg raskt rundt. Og fremfor alt. Bankene må begynne å fungere igjen. Vi er vi glade for at statsministeren fredag møtte en rekke organisasjoner til krisemøte. Men det hjelper lite med møter om det ikke skjer noe.

Nå kreves det at landets Regjering viser handlekraft. Vi forventer at alle landets politikere nå går sammen med næringslivets organisasjoner for å finne løsninger. Mange mennesker har allerede merket at det er blitt en tøffere hverdag. Mange har fått oppsigelse - og mange frykter for fremtiden. Veldig mange ungdommer har tatt på seg en gjeld de ikke kan betjene med de renteøkninger vi nå har fått.
Byggeindustrien var i fredag på boligkonferansen som ble arrangert på Byggmessen i Trondheim. Adm.dir. Ralph Nordberg i NBBL kom med flere konstruktive forslag.

Ett av dem går ut på at det øyeblikkelig må lages en gjeldsordning slik at ungdom kan refinansiere sine lån gjennom Husbanken. Dette forslaget støtter vi fullt ut. Problemet er at dersom ungdommene mister boligen sin på grunn av mislighold må de ut på auksjonsrunder for å leie ny leilighet. Det kan bli meget dyrt. Dette gjør at disse ungdommene kommer i en helt umulig skvis. Og for hver måned som går blir situasjonen stadig vanskeligere. Disse ungdommene må ha øyeblikkelig hjelp for å hindre en katastrofe.

Husbanken må på alle måter få en mer sentral oppgave. Det kan redde boligbyggingen - ikke minst ute i distriktene.

Vi er også enig med Nordberg om at det offentlige må bygge ut utleieboliger som ikke er kommersielle.

Og det viktigste på lang sikt er at det må være kontinuitet i byggenæringen. Det å bygge ut i rykk og napp skaper problemer uansett.

Vi tror at Regjeringen nå har forstått situasjonen i bygg og anlegg. Vi forventer raske tiltak - men som sagt - det viktigste strakstiltaket er at bankene begynner å fungere igjen.

Og vi forutsetter at BNL engasjerer seg sterkt og at organisasjonen i løpet av kort tid har en smørbrødliste klar til nye tiltak. Vi regner som sikkert med at Fellesforbundet og andre vil støtter dette arbeidet.

Vi har både her på bygg.no og i Byggeindustrien listet opp en rekke tiltak som kan gjøre at situasjonen i byggenæringen blir lettere. Dette er tiltak som både BNL og Fellesforbundet kan ta tak i straks. Får man solgt noe av dette inn hos de rette myndighetene, vil redningsaksjonen være i gang.

1. november var det kapteinbytte i BNL. Sverre A. Larssen er blitt pensjonist, mens Ketil Lyng overtar som ny toppsjef. Han har ingen tid å miste. BNL må sette seg i førersetet for å hoste opp forslag som kan løse problemene i byggenæringen. Det vil i sterk grad også bidra til å løse problemene i Norge.