Flere ledige i byggenæringen

Arbeidsledigheten i bygg- og anleggsbransjen og i deler av industrien økte sterkt i oktober. Samtidig varsler Nav en markert økning i ledigheten de to neste årene.

Arbeidsledigheten i oktober var på 1,7 prosent, en økning på 5 prosent på ett år. Den siste måneden ble 1.800 flere personer registrert som arbeidsledige, og til sammen er det nå 42.300 personer nå uten arbeid, ifølge Nav.

- For første gang siden juli 2004 øker antallet arbeidsledige sammenlignet med samme måned året før. Ledigheten øker nå raskere og i et større omfang enn tidligere ventet, men fremdeles er arbeidsledigheten på et lavt nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Utsatte bransjer
Ansatte i bygg- og anleggsbransjen er den yrkesgruppen som har hatt størst økning i ledigheten det siste året. Yrker som har hatt en stor økning i ledigheten er blant annet forskalingssnekkere med en økning på 180 prosent, jernbindere økt 169 prosent, snekkere og tømrere økt 111 prosent og murere økt 104 prosent.

Men også for meglere og konsulenter er tidene tøffe. Blant meglere økte ledigheten med 52 prosent sammenlignet med oktober i fjor, og det er spesielt finansmeglere og eiendomsmeglere som opplever økt ledighet, ifølge Nav.
Bransjer med størst nedgang i ledigheten er i offentlig sektor, som blant annet undervisning, helse, pleie- og omsorg.

Hordaland og Nordland er de eneste fylkene som har en lavere ledighet enn for ett år siden, aller størst økning har det vært i Aust-Agder, (23 prosent), Vestfold (15 prosent), Oppland og Troms (13 prosent)

Oppjusterer prognosene
Nav oppjusterer sine prognoser for arbeidsmarkedet, og tror at den internasjonale nedgangskonjunkturen sammen med redusert konsum og lave investeringer i Fastlands-Norge vil gi en markert økning i arbeidsledigheten både neste år og i 2010. Nav venter at ledigheten øker fra et gjennomsnitt på 42.000 i år til 58.000 i gjennomsnitt i 2009 og 75.000 arbeidsledige i 2010.

Nav påpeker i sine prognoser at det er stor usikkerhet knyttet til den videre økonomiske utviklingen i Norge og internasjonalt.

- Vi har i våre prognoser antatt at myndighetene lykkes i å stabilisere finansmarkedene i løpet av de neste månedene. Dersom dette ikke lykkes vil det kunne gi vesentlig høyere arbeidsledighet, skriver Nav i sin prognose.