Presset mot statsministeren øker

Presset mot statsministeren om å gi opp hemmeligholdet i DnB NOR-saken øker.

Bergens Tidende har klaget avslaget om innsyn i notatet om kontakten mellom Statsministerens Kontor (SMK) og DnB NOR-sjef Rune Bjerke i forkant av krisepakken inn for Sivilombudsmannen. Sivilombudsmann Arne Fliflet sendte klagen videre til SMK tirsdag. I tillegg til oversendelsen av klagen, ber han også om svar på flere spørsmål.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke si om han nå kommer til gi opp hemmeligholdet:

- Nå må vi behandle klagen på en ordentlig måte, så får vi se, sier statsministeren.

Innsideinformasjon
- Hvorfor har dere offentliggjort en rekke SMS-er som er gått mellom ditt kontor og DnB NOR-sjefen, mens dere nekter å offentliggjøre stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersens notater?

- Vi har ikke funnet grunn til å gi ut hans personlige nedtegnelser fordi de kun er laget til eget bruk, sier Stoltenberg.

Spørsmålet er blant annet om Schøtt-Pedersen har gitt fortrolig informasjon om regjeringens krisepakke til DnB NOR-sjefen i forkant av at krisepakken ble lagt fram. Schøtt-Pedersen har tidligere forsikret at han ikke har gitt noen slik fortrolig informasjon til Rune Bjerke.

Schjøtt-Pedersen har redegjort for sin kontakt med Bjerke i en redegjørelse som er sendt til Kredittilsynet. Sivilombudsmannen har bedt SMK svare på hvorfor det ble nektet innsyn i notatet og hvilken betydning det har at det ble sendt til Kredittilsynet. Videre vil han vite om der er blitt vurdert å gi innsyn i deler av notatet.

Innsyn
Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) har begjært innsyn i de interne dokumentene. Statsministerens kontor har tre virkedager på seg til å svare etter at det har mottatt innsynsbegjæringen.

SMKs hemmelighold i saken som nå etterforskes av Økokrim har også fått kritikk fra politikere i Ap, SV og Venstre, samt fra jurister. Argumentene er at hemmeligholdet kun er egnet til å skape mistanke og spekulasjoner om at Statsministerens Kontor har gitt informasjon til DnB NOR-sjefen som ikke burde vært gitt.