Frykter rekordsvak krone bremser rentenedgang

Den norske kronen falt onsdag til rekordsvakt nivå mot euro. Flere analytikere frykter at den svake kronekursen vil gjøre det vanskeligere for sentralbanken å kutte renta.

 

Analytikere og politikere venter at Norges Bank skal kutte renta betydelig de neste månedene, men en svak krone kan bidra til prisstigning eller inflasjon og dermed gjøre det vanskeligere for sentralbanksjef Sven Gjedrem å kutte styringsrenten. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea var blant dem som onsdag minnet om at den svake kronekursen kan gi økt inflasjon og dermed gjøre det vanskeligere å kutte renta ytterligere.

Rekordsvak
Krona ramlet på et tidspunkt onsdag ned til 9,07 mot euro, men styrket seg noe da Norges Bank senere på dagen annonserte at den vil redusere valutakjøpene i oktober på vegne av oljefondet fra 1.400 millioner kroner til 620 millioner kroner.

Sentralbanken begrunnet endringen med at de skal overføre mindre til oljefondet.

Finansdepartementet avviser overfor NTB at motivet for Norges Banks annonsering var å bremse fallet i kronekursen eller å presse kronekursen opp.
- Det var ikke motivet, sier kommunikasjonsdirektør Rune Malkenes i Finansdepartementet.

Han sier at Norges Bank beslutning skyldes endringer i anslagene for statens oljeinntekter, og at det ikke er uvanlig at sentralbanken justerer planlagte valutakjøp.

- Litt spesielt
Katrine Boye i Nordea Markets vurderes Norges Banks beslutning annerledes. Hun tror grepet ble tatt for å presse kronekursen opp.
- Vi ser på det som en slags intervensjon. Den offisielle grunnen er at de skal overføre mindre til oljefondet. Men det er jo litt spesielt at de endrer dette midt i måneden. De ville neppe gjort det dersom kronen ikke var så svak, sier Boye til E24

Importveid kronekurs falt onsdag til 100,35 og var dermed på sitt svakeste nivå siden juli 2001. For bare en måned siden sto kursen i drøyt 90.
Også fallet i oljepris bidrar til kronesvekkelsen nå. Prisen på amerikansk råolje var onsdag ettermiddag ned 4,3 dollar til 67,88 dollar, mens olje av brentkvalitet fra Nordsjøen falt 3,76 dollar til 65,96 dollar.