Lavere tømmerpriser

Skogeierne solgte i alt 1,7 millioner kubikkmeter tømmer til industrien i tredje kvartal i år. Dette er 8 prosent mindre enn samme periode i fjor.  

Gjennomsnittlig tømmerpris var 40 kroner lavere enn i tilsvarende kvartal i 2007, viser tall fra SSB.

I alt ble det solgt 150 000 kubikkmeter mindre tømmer til industrien i tredje kvartal i år sammenliknet med samme kvartal i fjor. De fleste fylkene hadde nedgang i tømmersalget, men den største volumnedgangen fant sted i Hedmark. Her ble det hogd 114 000 kubikkmeter mindre enn i samme periode året før.

De foreløpige beregningene viser at skogeierne fikk 333 kroner i gjennomsnitt per kubikkmeter solgt virke. Det er 40 kroner mindre enn i tilsvarende kvartal i 2007, og 43 kroner mindre enn i andre kvartal i år.

Det var lavere priser på skurtømmer som førte til lavere gjennomsnittspriser. Gjennomsnittsprisen for skurtømmer av gran sank med 100 kroner per kubikkmeter fra tredje kvartal i 2007 til tredje kvartal i år, mens skurtømmer av furu sank med 83 kroner. Massevirkeprisen for gran økte med 36 kroner og massevirkeprisen for furu økte med 50 kroner samme periode.