Norges beste rørlegger er kåret

For andre år på rad var det en rørlegger i fra Rogaland som stakk av med den gjeveste plasseringen: Tor Haugland fra Bryne Rør er Norges beste rørlegger.

I Yrkes-NM er det først og fremst kvaliteten som teller. Men den som ikke blir ferdig i tide taper poeng på kvalitetsvurderingen. Det gjelder derfor å rekke alt, men samtidig gjøre arbeidet perfekt på den tilmålte tiden. Oppgavene har vært omfattende, og i rørleggerfaget var den på størrelse med en svenneprøve.

- Dette har vært en kjempekjekk opplevelse, forteller den nybakte gullvinneren, Tor Haugland via telefon.

- Jeg har truffet veldig mange hyggelige folk, både blant konkurrentene mine og i støtteapparatet.

Tor Haugland er 20 år og jobber til daglig sammen med 15 andre i rørleggerbedriften Bryne Rør i Time kommune, Rogaland.
Haugland forteller at det har vært en spesiell uke, særlig det å jobbe under tidspress foran publikum har vært en utfordring. - Heldigvis hadde vi svært gode tegninger å jobbe etter, så det gikk jo fint.

Tilsvarer en svenneprøve
Flere av kandidatene innen rørlegging tok svenneprøven i løpet av NM-uka. Haugland tok sin svenneprøve i juli, men måtte likevel gjennomføre konkurransen som om det stod et svennebrev på spill. For å rekke alt i den omfattende oppgaven, startet kandidatene allerede søndag, mens de fleste andre fagene først var i gang tirsdag.

- Det har vært lange dager med jobbing fra 0800 til 1900, etterfulgt av middag og sosiale sammenkomster, sier Haugland, som påpeker at det likevel har vært verdt slitet.

- Dette kommer jeg definitivt til å anbefale andre nyutdannede rørleggere og ikke minst Opplæringskontoret til å fortsette å være med på.

Tett i toppen
Det var få poeng som skilte mellom gull- og sølvvinneren å år. På andre plass kom nok en rogalending - Gisle Håland fra Mæland Rør. - Jeg var sikker på at Gisle kom til å stikke av med seieren, så det var ekstra kjekt å bli utropt til vinner når det kom såpass overraskende, forteller Tor. Helgen skal han bruke til å hvile ut etter en tøff uke, men en aldri så liten feiring blir det nok også tid til.

Teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL), Ole Larmerud berømmer alle de fem rørleggerkandidatene for sin utmerkede innsats i årets NM.

- De har stått på hele veien og det har vært hyggelig å se hvilken sammensveiset gjeng de ble nesten med en gang de traff hverandre. Larmerud benytter også muligheten til å skryte av Opplæringskontoret for rørleggerfaget i Rogaland, samt faglærerne i regionen. - De har gjort en fantastisk jobb, både før, under og i etterkant av arrangementet.

Vant på nøyaktighet
- Tor Haugland vant på grunn av sin evne til å være nøyaktig. Dommerne måler på millimeteren og der hadde Tor vært svært oppmerksom i løpet av konkurranseperioden, forteller Larmerud, som påpeker at alle guttene ble ferdige til tiden og at han er stolt av at de klarte å gjennomføre oppgaven på en så grundig måte.

Oppgaven består av tre deler, som til sammen tilsvarer svenneprøven i rørleggerfaget. Kandidatene har gjennomført en sanitærdel, en sveiseoppgave og installasjon av varmeanlegg.

I tillegg til deltakelse i Nordisk Mesterskap i mai 2009, bestod gullpremien av et reisestipend på 5000.- fra WorldSkills, verktøykasse fra Brødrene Dahl, klokke fra NRL og selvfølgelig et diplom.

Ole Larmerud avslutter med å fortelle at han er sikker på at Tor Haugland kommer til å gjøre en flott figur under Nordisk Mesterskap og at han gleder seg til å følge han videre.