Fem kjemper om 150 000

Norges beste nye design skal kåres i landets eneste bransjepris for industridesignere.

En møteromsstol, et CPR-meter, en laminattrapp, en overlevelsesdrakt, og en stol for funksjonshemmede barn er de fem utvalgte kandidatene til finalen. 10.oktober faller juryens avgjørelse i Trondheim.

Bak Designprisen står Institutt for produktdesign ved NTNU og Norske Industridesignere (NID), i samarbeid med SpareBank1 SMN. Formålet er å synliggjøre at et godt og gjennomarbeidet design gir bedre holdbarhet, bedre funksjoner og bedre forretningspotensial for norsk industri. Gjennom å utnytte norske designeres talent og evner vil man kunne øke landets konkurranseevne også internasjonalt.

Næringsministeren for design
I sommer gikk næringsminister Sylvia Brustad ut og utropte design i næringslivet som en av sine fanesaker. Hun lovte at design skal bli veldig synlig i høstens Stortingsmelding om design, den første i historien. Økt satsing på norsk design de siste årene har ført til mer internasjonal oppmerksomhet. På Designprisen har flere av kandidatene allerede vunnet store internasjonale priser for sine produkter.

- Det er viktig at Norge også har sin egen bransjepris for å løfte frem våre fremragende designmiljøer, sier Hilde Østerås Berntsen ved NTNU, prosjektleder for Designprisen.

Finalistene

HÅG: Sideways møteromsstol
Et nytt stolkonsept for den moderne møtekulturen. Et unikt integrert armlen slynger seg rundt hele stolryggen slik at en kan hvile armen når en sitter sidelengs.
www.hag.no


Krabat: Jockey, stol for funksjonshemmede barn
En lett stol med overlegne tilpassingsmuligheter som gir bedre stabilitet, balanse og komfort. Tidsriktig og helhetlig design bidrar til å gi funksjonshemmede barn lik tilgang til bord som ikke-funksjonshemmede barn.
www.krabat.no


Laerdal: CPR-meter for livredning
CPR-meteret baker inn riktig opplæring for brukeren og med sitt enkle geometrisk formspråk gir det direkte visuell feedback under bruk.
www.laerdal.no

SINTEF Helse og HellyHansen: HellyHansen SeaAir (overlevelsesdrakt)
En radikal ny overlevelsesdrakt med pustelunge, nødpeileutstyr, selvsnuingsevne og som beskytter mot sjøsprut i ansiktet. Drakten er den første i verden som benytter intelligente tekstiler i form av fasadeendringsmaterialer som kjøler og varmer etter behov.
http://sintef.no og www.helly-hansen-spesialprodukter.no

Inventas Molde: Laminattrapp
Verdens første trapp i laminert tre er utviklet for moderne og funksjonalistiske hjem. "Gammelt" materiale og kjent teknikk gir tilbang til nye markeder ved anvendelse på nytt område.
www.inventas.no


Utstilling
10. oktober holdes det en designkonferanse på Dokkhuset i Trondheim. De fem finalistene vil bli offentliggjort kl 16.00 denne dagen, og vil stilles ut for publikum på Trondheim Sentralbanestasjon. Vinneren vil bli offentliggjort under prisutdelingen på Technoport Awards i Olavshallen i Trondheim 22. oktober.
Designprisen er landets eneste bransjepris for industridesignere, og deles ut årlig til en designer som har utmerket seg i året som gikk, gjennom et nyskapende og kreativt design. Designprisen utdeles i år for tredje gang, og premiebeløpet har økt til 150.000 kroner.

Juryen
I juryen sitter Karl Klingsheim (Technology Transfer Office (TTO), NTNU), Jørgen Solstad (NID/Kadabra Design), Per Finne (Industridesigner oppnevnt av Institutt for produktdesign), Anne-Brit Skjetne (SpareBank1 SMN), og juryleder Joakim Ahlström (Ergonomidesign Stockholm).