Positive til klimabudsjett

NHO er positive til en rekke av forslagene innenfor klimaområdet, sier Petter H. Brubakk, næringspolitisk direktør i NHO. 

Avskrivningssatsene for faste tekniske installasjoner i næringsbygg økes. Dette er en sak som NHO sammen med Telfo og foreningen Næringseiendom har arbeidet for gjennom mange år. Dette vil gi bedre insentiver for energieffektivitet og energiomlegging i både eksisterende og nye bygg.

- Bilavgiftene senkes i forhold til CO2 utslipp, men fortsatt er det et paradoks at dette fremmer dieselbilen og dermed helsefarlige partikkelutslipp.

- NHO er positiv til regjeringens ventede økte satsing på forskning og utvikling av fornybar energi. Den store utfordringen fremover vil være å påse at disse midlene blir forvaltet på best mulig måte. At for eksempel konsesjonsbehandlingen i NVE mottar mer ressurser er derfor viktig i denne sammenheng.

- Regjeringen budsjetterer i 2009 med inntekter fra salg av klimakvoter. Dette er stikk i strid med regjeringens og Stortingets intensjoner i klimapolitikken. Salg av kvoter i markedet vil øke tilbudet av kvoter, og senke kvoteprisen. Dette er ikke miljøvennlig og vil skape et hinder for etablering av ny, mer miljøvennlig industri, sier Brubakk.