Tilpasset usikkerheten i arbeidsmarkedet

– Den gode situasjonen på det norske arbeidsmarkedet gjør oss godt rustet til å møte svakere økonomiske konjunkturer, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen. 

– Regjeringen møter utviklingen med et budsjett tilpasset situasjonen i norsk økonomi og en aktiv arbeidsmarkedspolitikk. Norge er over konjunkturtoppen og det forventes en moderat svekkelse av arbeidsmarkedet i 2009. Budsjettet som er lagt fram er godt tilpasset denne utviklingen, sier statsråden.

Følgene av uroen i de internasjonale finansmarkedene på etterspørsel og produksjon er så langt svært usikre. Den høye sysselsettingen, den lave ledigheten og den store fleksibiliteten i det norske arbeidsmarkedet gjør at Norge er langt bedre rustet til å møte eventuelle negative konsekvenser enn de fleste andre land.

– Regjeringen viderefører en aktiv arbeidsmarkedspolitikk. For denne regjeringen vil kampen for full sysselsetting og lav ledighet være prioritet nummer en. En betydelig økning i budsjettet på bygg og anleggsprosjekter, vil bidra til å dempe nedgangen i etterspørselen rettet mot denne næringen, sier statsråden.

Siden regjeringen tiltrådte i 2005 har 250 000 nye personer kommet i jobb. Det har gitt grunnlag for økt verdiskaping og velferd for landet samlet. Samtidig har økt sysselsetting gitt bedrede inntekts- og livsbetingelser for mange enkeltpersoner, ikke minst blant grupper som tidligere har hatt vansker på arbeidsmarkedet. Antall arbeidsledige er redusert til et nivå vi ikke har sett på flere tiår. Tall fra NAV viser en ledighet på under 2 prosent. Den høye sysselsettingsveksten betyr at mange har fått viktig kompetanse gjennom arbeidserfaring, noe som gir et godt grunnlag for fortsatt sysselsetting.

Regjeringens reformer i arbeids-, velferds- og pensjonspolitikken har bidratt til den høye sysselsettingen, blant annet gjennom tiltak for å øke kompetansen til viktige grupper i randsonen av arbeidsmarkedet. Dette er basert på de tradisjonelle arbeidsmarkedstiltakene for arbeidssøkere, og på spesielt utviklede tiltak som blant annet introduksjonsprogrammet for innvandrere og kvalifiseringsprogrammet for sosialhjelpsmottakere.

– Den gode utviklingen på arbeidsmarkedet siden 2005 er oppnådd som følge av et samspill mellom gode konjunkturer, en vel tilpasset økonomisk politikk og en ambisiøs arbeids- og inkluderingspolitikk. Samlet sett har dette bidratt til økt tilbud av arbeidskraft og bedre jobbmuligheter for alle grupper av arbeidssøkere i samfunnet. Prognosene tilsier ikke høy ledighet, sier statsråden.