Kraftig satsing på fengsler

Regjeringen foreslår en kraftig satsing på vedlikehold av fengsler ved å øke vedlikeholdsnivået med 105 millioner kroner. 

I tillegg er det satt av 9 millioner kroner på Justisdepartementets budsjett til same formål. – Godt vedlikehold av fengslene er også viktig for å bedre innholdet i soningen og arbeidsforholdene for de ansatte, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

– Omleggingen vil gi en nødvendig og viktig styrking av vedlikeholdet av fengselseiendommene sier justisminister Knut Storberget.

Forvaltningen av fengselseiendommene skal overføres fra Justisdepartementet og Kriminalomsorgen til Statsbygg fra 2009. Reformen vil gi både bedre oversikt over kostnadene, klarere økonomiske rammer og bedre grunnlag for å gjøre nødvendige prioriteringer ved nyinvesteringer.

Statsbygg har som primæroppgave å forvalte statens eiendommer, og fengslene blir dermed innlemmet i statens husleieordning. For Kriminalomsorgen innebærer dette at de kan legge vekt på straffegjennomføring og gjennomføring av den nye meldingen om kriminalomsorg, og overlate forvaltningen av eiendommene til Statsbygg.

Overføringen omfatter eiendommer til 35 fengsel, med i alt 478 bygninger, og et samlet bruttoareal på om lag 313 000 kvadratmeter. Mange av eiendommene er gamle, med en snittalder på 61 år. Eiendommene er verdsatt av eksterne konsulenter til 5,1 milliarder kroner.

Ansatte i Kriminalomsorgen som i hovedsak har arbeidsoppgaver som Statsbygg nå skal overta ansvaret for, vil få jobb i Statsbygg på samme vilkår, og med en videreføring av sine opparbeidede rettigheter. Både Kriminalomsorgen og Statsbygg er statlige etater, så de ansatte vil etter overføringen til Statsbygg fortsatt være ansatte i staten.