Roser Drammen

Drammen kommune er blant dem som bruker Husbankens startlån aktivt for å skaffe boliger til flest mulig. 

Kommunen har hittil i år innvilget mer enn hele fjoråret til sammen.

- Drammen kommune har en kraftig økning i bruken av startlån, sier Berit Nyland, avdelingsdirektør HusbankenRegion sør. Sammen med Modum og Røyken er Drammen blant de kommunene i landet med høyest økning i tildelingen av startlån, viser nye tall fra Husbanken.

Startlån gis av kommunen til innbyggere som trenger hjelp til finansiering av egen bolig. Lånet skal bidra til at vanskeligstilte kan etablere seg i boligmarkedet eller bli boende i sin nåværende bolig. Startlån gis som toppfinansiering eller fullfinansiering til personer som ikke får lån i det private markedet til ordinære betingelser. Det er kommunene som avgjør hvem som kan får startlån etter en behovsprøving.

Regjeringen ønsker at kommunene skal bruke låneformen aktivt som boligpolitisk virkemiddel.

Øker mest
Ved utgangen av august hadde Drammen rapportert om utbetaling av nesten 32 millioner kroner i startlån. Utbetalingen i hele 2007 var nesten 26 millioner kroner. Tall for Buskerud viser samme tendens, forbruket etter årets første åtte måneder overstiger forbruket i hele fjor.
Størst økning i tildeling av startlån har Modum med over 80 prosent mer hittil i år, i forhold til 2007.

Ved utgangen av august viser den samlede rapporteringen fra alle kommunene i hele landet om utbetaling av 13 prosent flere startlån enn på samme tid året før, og mange kommuner har allerede gitt mer i lån enn i hele 2007.

Markedet fører til pågang
Med stigende rente i dagens boligmarked, ser stadig flere til Husbankens ordninger. Høye leiepriser fører også til at flere vurderer å eie heller enn å leie. Rentesatsene i Husbanken i september er:

Flytende: 5,7 %
Fastrente med tre års bindingstid: 5,9%
Fastrente med fem års bindingstid: 5,6
Fastrente med 10 års bindingstid: 5,3 %