Frykter at finanskrisen rammer norske arbeidere

Fellesforbundet frykter at finanskrisen vil ramme mange arbeidere utover høsten, og har allerede fått meldinger om permitteringer i enkelte bedrifter.

- De kommer nok etter hvert, sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet til NTB.

Nav legger torsdag klokka 10.00 fram nye sysselsettingstall som vil vise om de siste ukers dramatiske hendinger i den internasjonale finansverdenen allerede har gitt merkbare utslag på arbeidsmarkedet her i landet. Meldinger de to siste dagene om nedbemanning i norsk bildelindustri er satt i sammenheng med finanskrisen.

Bilsalget synker
NRK meldte onsdag at Hydro Aluminium Structures på Raufoss planlegger å redusere arbeidsstokken med 120 ansatte, blant annet på grunn av nedgang i salget av nye biler. Tirsdag meldte glomdalen.no at 29 ansatte mister jobben ved TI Automotiv på Kongsvinger. Årsaken hevdes å være finanskrisen og at kraftig nedgang i Volvos bilsalg har ført til 30 prosent lavere omsetning hos Kongsvinger-bedriften.

En melding onsdag om at rederiet Kystlink legger ned virksomheten og sier opp 150 ansatte, synes derimot ikke å ha direkte sammenheng med den internasjonale finanskrisen. Rederiet har i flere år drevet ulønnsom ferjetrafikk fra Langesund til Strømstad og Hirtshals, og hovedaksjonæren Taubåtkompaniet AS er ikke villig til å gi rederiet ny kapital.

- Vi har tapt nok penger på Kystlink og ferjedrift i Telemark, sier daglig leder i Taubåtkompaniet, Ole T. Bjørnevik, til NRK.

- Ledigheten vil øke
Vidar Grønli opplyser at Fellesforbundet ikke har noe rapporteringssystem for oppsigelser og permitteringer blant forbundets 162.000 medlemmer. Men det har den siste tiden kommet meldinger om permitteringer i byggeindustrien, på grunn av nedgang i boligbyggingen.

Ved utgangen av august viste ledighetstallene for hele landet at 44.400 personer da var helt uten arbeid. Dette var 1,8 prosent av arbeidsstyrken.
Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie konstaterte at nedgangen i arbeidsledigheten hadde stanset, og at etterspørselen etter arbeidskraft var lavere enn tidligere i år. Saglie uttalte også at han regnet med at ledigheten vil øke noe i tiden som kommer. Torsdag formiddag kommer Nav med tall som viser om direktørens spådom allerede har slått til.