Positivt med krisehjelp til de amerikanske bankene

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets mener det er positivt at den amerikanske stat vil tilby landets banker krisehjelp. - Spørsmålet er om det vil hjelpe, sier han.

 

Det amerikanske finansdepartementet har foreslått å bruke 700 milliarder dollar, tilsvarende rundt 4.000 milliarder norske kroner, på å redde økonomien i landet.
- Det er bra at staten nå blander seg inn i den amerikanske bankkrisen. Men er det noe som for alvor må ha sviktet i USA, så er det amerikanske myndigheters evne til å kunne se hele trusselbildet, og enda mer, å faktisk gripe inn, sier DnB NORs sjeføkonom til NTB.

Råtne egg
At amerikanske myndigheter lenge var passive tilskuere til lånefesten i USA, henger sammen med et fragmentert tilsynsansvar og en tilsynelatende usvikelig tro på markedets evne til å ordne opp, mener Dørum.

- Det amerikanske finansdepartementets krisepakke går ut på at staten skal kjøpe en del av bankenes eiendeler for at de skal få litt færre råtne egg. Om denne planen hjelper, gjenstår å se, sier Dørum.

Bankdyder
Han mener gigantenes fall i USA på ny har lært oss nødvendigheten av gode bankdyder.

- Sentralt her står kontrollert utlånsvekst, riktig prising av risiko, tilstrekkelig bufferkapital og stabil, forutsigbar finansiering, sier han.

At norske banker så langt har klart seg godt, mener han henger sammen med at det kun er 16 år siden den norske bankkrisen kulminerte, og at det sitter mange i norske banker med erfaring fra den perioden.