Stillere i leiemarkedet

Etter en hektisk periode er det nå stillere i leiemarkedet, i hvert fall i Oslo. Kanskje vi har nådd et metningspunkt, mener Utleiemegleren.

- I fjor hadde vi mye mer å gjøre. Da varte trøkket helt til i november. I år har det roet seg mye tidligere, sier Cecilie Stjernløw i Utleiemegleren.

Utleiemegleren forvalter rundt 5000 utleieboliger og er landets største utleiemegler.

Flere årsaker

Stjernløw er overrasket over utviklingen, men ser flere forklaringer på det som skjer.

- De fleste studenter som søker leiligheter til bofellesskap har nok funnet seg et sted nå. En mer grunnleggende årsak er at mange kvier seg for å leie bolig fordi de synes leieprisene er blitt for høye.

Hun mener at en del utleiere har urealistiske forventninger til hvor mye de kan få for en utleieleilighet.

- Det kan lønne seg å tilpasse seg etterspørselen, sier hun

Mange huseiere velger å leie ut fordi de ikke får solgt boligen til den prisen de ønsker. Dette fører til at det er svært mange boliger til leie for tiden.

- Når det skjer samtidig som færre ønsker å leie, har vi kanskje nådd et metningspunkt, mener Stjernløw.

Travelt andre steder

Ved Utleiemegleren i Stavanger er situasjonen noe annerledes enn i Oslo. Det nyoppstartede kontoret har foreløpig ikke merket nedgang i aktiviteten, snarere tvert imot.

- Vi etablerte oss i juli fjor, og har hatt en formidabel økning siden den gang. Mange leier ut og mange vil leie, sier Eirik Hauge ved Utleiemegleren i Stavanger.

Også i Trondheim er det stor aktivitet fortsatt. Utleiemegleren har hatt jevn pågang fra utleiere og leieboere.

Gjennomsnittlig pris for en toroms leilighet som leies ut gjennom Utleiemegleren i Oslo, ligger nå på 9 291 kroner. Det er en økning i pris på nærmere 16 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. I Trondheim er prisen 7 884 kroner, her er prisøkningen på seks prosent.