En av ti klarer ikke uventede regninger

Én av ti her i landet har ikke en økonomisk buffer til å takle uforutsette utgifter, viser en ny undersøkelse. 

Om bilen må repareres og vaskemaskinen ryker, vil én av ti nordmenn ikke ha noen penger å betale de uforutsette utgiftene med, viser en undersøkelse gjennomført av Makrosikt for Storebrand i august.
I fjor lå andelen som sier de ikke har noen penger i bakhånd, på 7 prosent.

Informasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand sier tallene ikke er dramatiske, men de tyder på at folk nå kjenner det økte rentenivået på lommeboka.

– Vi går fra en periode med rekordvekst i det private forbruket og inn i en periode med normal vekst. Renteoppgangen begynner å bite på forbruket nå, sier Sættem til Aftenposten.

Sist gang man så samme tendenser, var i 2003, ifølge Sættem. Ved inngangen til 2003 lå boliglånsrenten på 8 prosent før den falt ned til rundt 3 prosent i løpet av 2004.

– Da renten falt, så vi at flere var i stand til å bygge opp en økonomisk buffer. Med dagens boliglånsrente på over 7 prosent, gjør renteutgiftene igjen et inngrep i sparekontoen til mange låntakere, sier Sættem.

Seks av ti sier de ville finansiert en uforutsett utgift på 20.000 kroner ved hjelp av kontanter eller oppsparte midler, ifølge undersøkelsen. To av ti ville tydd til lån, en liten nedgang, sammenlignet med svarene fra samme undersøkelse i mai.