Snekkere og advokater mest fornøyd i yrket

Advokater og snekkere ser ut til å være de yrkesgruppene i landet som er mest fornøyd med jobben, viser en ny analyserapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

- En viktig ting som advokater og snekkere har felles, er at de i stor grad kan være med på å styre sin egen arbeidssituasjon. Begge gruppene kan i stor grad styre arbeidstempoet sitt selv, og begge sier de får delta i beslutningsprosesser som er viktige for arbeidet deres, sier seniorrådgiver Trine Elaine Eiken i STAMI.

Det finnes nesten ikke mobbing i disse to gruppene, og over 90 prosent jobber på dagtid.

Når det gjelder advokater, jurister og dommere har mange et høyt arbeidstempo og stor arbeidsmengde, men de aller fleste opplever å ha tid til å utføre arbeidsoppgavene.

- Nesten alle i advokatgruppen mener de har mange oppgaver som gir arbeidsglede. De har få arbeidsrelaterte helseproblemer, både når det gjelder fysisk og psykisk helse, sier Eiken.

Blant andre yrker med høy jobbtilfredshet er leger, psykologer, kunstnere og lærere. Ansatte i serviceyrker som kokker, hotell- og restaurantansatte, frisører, renholdere samt selgere ligger i den andre enden av statistikken.
Analysene er basert på levekårsundersøkelsen utført i 2006.