Så vidt i pluss i august

Norge har hittil sluppet forholdsvis billig unna den internasjonale børsuroen, viser augustoppsummeringen fra Oslo Børs. 

August begynte svakt, men børsen klarte å hente seg inn i en kraftig økning mot slutten av måneden. Hovedindeksen steg med 0,4 prosent til 425,73 poeng.

Til tross for at oljeprisen har falt 12 dollar i løpet av måneden, og fortsatt sterk uro i de internasjonale markedene, har Oslo Børs klart seg bra. Men det hjemlige markedet preget fortsatt av usikkerhet, ifølge månedsmeldingen fra børsen.

Nedgang
I august ble det i gjennomsnitt omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 8 milliarder kroner hver dag, som er en nedgang på om lag 35 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Problemene fortsetter for de amerikanske finansmarkedene, og uroen har spredt seg til Europa. Norge er hittil forskånet fra de store smitteeffektene, men også norsk økonomi ser ut til å være over toppen for denne gang, heter det i analysen.

Vinnere og tapere
Norske Skog var en av børsvinnerne denne måneden. Selskapet la fram bedre tall for andre kvartal og fikk gjennomført salget av sitt koreanske datterselskap Norske Skog Korea. Aksjen sted med 42 prosent i løpet av august, og ligger nå på samme nivå som februar i år. Likevel har aksjen falt 34 prosent siden nyttår.

Tandberg hadde også en god måned, etter at selskapet meldte om oppkjøpsinteresse. Aksjen la på seg 30 prosent, og er dermed i pluss hittil i år.

Verre gikk det for Tandberg Storage, som er mer en halvert i verdi i august. Aksjen falt ytterligere etter at selskapet opplyste at de må hente inn frisk kapital for å styrke sin finansielle posisjon.

Også Crew Gold, Hurtigruten og spilleselskapet Funcom falt tungt i august, alle mellom 30 og 40 prosent.