Fortsatt nedgang i varekonsumet

Sesongjusterte tall viser at husholdningenes varekonsum gikk ned med 1,3 prosent fra juni til juli. Det var spesielt stor nedgang i kjøp av biler, men også en moderat nedgang i konsum av brensel og fjernvarme.

Husholdningenes bilkjøp og kjøp av bensin og olje i juli gikk ned med 8,4 prosent fra juni til juli, etter sesongkorrigeringen, melder SSB.

Forbruk av elektrisitet, brensel og fjernvarme var 0,5 prosent lavere i juli sammenlignet med juni. Konsumet av andre varer som fritidsutstyr, bøker, klær og sko hadde samlet sett en tilsvarende nedgang.

Den sesongjusterte indeksen viser imidlertid at konsumet av mat, drikkevarer og tobakk gikk opp med 0,5 prosent fra måneden før.

I juli 2008 var husholdningenes totale varekonsum 1,4 prosent høyere enn i juli 2007, selv om kjøp av egne transportmidler i juli i år var betydelig lavere enn i samme periode i fjor. Indeksen viser om lag 18 prosent nedgang i husholdningers kjøp av transportmidler i forhold til juli i fjor. Konsum av mat og drikkevarer, klær og sko gikk derimot opp sammenlignet med samme måned i fjor.