Byggenæringen vil skolere kommunene


Trondheim kommune har vedtatt å gjennomføre et fireårig prosjekt som kalles "Trondheim - den moderne treby". Mur og betongsbransjen påpeker at ett byggemateriale alene ikke skaper en moderne by, og at det snarere er en kombinasjon av byggematerialer som gir byer et moderne uttrykk.

 

Bystyret i Trondheim vedtok i 2006 å gjennomføre prosjektet "Trondheim - den moderne treby", der det ble vedtatt å øke bruken av tre som byggemateriale. Det ble blant annet hevdet at økt bruk av tre som byggemateriale bidrar positivt til miljøet. Vi ser også at Nord-Trøndelag fylkeskommune oppfordrer til økt bruk av tre ut fra et miljøperspektiv.

Helt feil
- Det er sterkt beklagelig når offentlige myndighetene legger føringer for bruk av ett bestemt byggemateriale. Miljømessig er tre hverken bedre eller dårligere enn andre materialer om hele livsløpsperspektivet til en bygning vurderes samlet, påpeker Ole H. Krokstrand, prosjektleder i byggutengrenser.no, som er bransjeorganet til mur- og betongindustrien i Norge. Han mener at politikerne som står bak vedtaket i Trondheim har basert dette på feil eller mangelfulle fakta, og refererer til uttalelser både fra Sintef Byggforsk og Østfoldforskning.

- Trondheim var nok en treby i tidligere tider. Ser man på byen i dag, er den som alle andre byer preget av arkitektur og byggeteknikk basert på en blanding av moderne materialer. Mur og betong er materialer som har sine fordeler i et land som Norge. Disse materialene er så godt som vedlikeholdsfrie, de tåler fukt og vann bedre enn noen andre materialer og ikke minst - de brenner ikke.

Inviterer til seminar
For å gi politikere og kommunalt ansatte et bedre faktagrunnlag, ønsker byggenæringen representert ved byggutengrenser.no å belyse kriterier for materialvalg og byggeteknikk. Det første seminaret er lagt til Steinkjer 2. september. Deretter følger Trondheim 16. september. Temaene er varierte under tittelen fremtidsrettet byggeskikk. Sentrale personer innenfor kunst og arkitektur, universitet og forskning er foredragsholdere.

- Tilførsel av ny eller oppdatert kunnskap gir rom for mer optimale løsninger for alle aktørene i planprosess, bygging og ikke minst for kommunene. Alle er vi interessert i godt miljø, god økonomi på kort og lang sikt, trivsel og identitet. For å få til slike optimale løsninger, må det til et samspill mellom byggematerialer. Materialene bør benyttes der de hver for seg egner seg best. Det blir feil når de som skal ta beslutningene ikke sitter med alle kortene, og det ønsker vi å gjøre noe med, sier Ole H. Krokstrand, prosjektleder i byggutengrenser.no.