Stopp forfallet

Til tross for alle lovnader fra den rødgrønne regjeringen fortsetter forfallet i offentlige bygg og anlegg. Nå etter at det begynner å bli ledig kapasitet i byggenæringen, har regjeringen en gylden mulighet til å lage ordninger slik at man får satt en del av de statlige, fylkeskommunale og kommunale eiendommer i stand igjen. Dersom vi kommer i den situasjonen at myndighetene heller lar bygningsarbeidere gå ut i arbeidsledighetstrygd enn å gjøre en vettug jobb, ja, da begynner dette å ligne molbopolitikk.

Vi har gang på gang bedt byggenæringens organisasjoner om å ta et initiativ overfor de aktuelle departement og statsråder slik at det kan lages en beredskapsplan dersom byggenæringen blir rammet av en nedgangskonjunktur. Slik motkonjunkturpolitikk har virket før. Problemet ofte er at myndighetene setter inn ekstremt med tiltak når det koker i byggenæringen. Byggingen av barnehager er et slikt eksempel. Vi har fått mange nye barnehageplasser de siste årene mens næringen har vært sprengt hva kapasitet angår. Det har gjort at vi har bygget verdens dyreste barnehager.

Nå har myndighetene også en enorm god mulighet til å slå et slag for miljøet som virkelig monner. Da minner vi igjen om ett av våre gamle forslag, nemlig om å tilleggsisolere bygninger og ellers sette inn andre tiltak som gir økt energigevinst. Vi har fått et Lavutslippsutvalg - men så langt har vi ikke hørt et pip fra dette utvalget som det har vært satt så store forventninger til. Nå kreves handling - ikke prat.

I Byggeindustrien offentliggjør vi nå nye boligbyggingstall som bekrefter det vi har sagt lenge - nemlig at vi ser en kraftig reduksjon i bygging av nye boliger. Det er mange årsaker til dette. Vi vet at det er behov, men folk flest er blitt skremt av alle renteøkninger. I tillegg har vi sette en kraftig prisøkning som følge av nye krav fra myndighetene gjennom nye teknisk forskrifter.

Myndighetene har vært ekstremt opptatt av energikrav i nye boliger, men de har brydd seg svært lite om den boligmassen vi allerede har - og den utgjør over 99 prosent av totaltallet på boliger. Skal vi gjøre noe med miljøet er det der vi kan sette inn støtet. Og snart har vi tusenvis av bygningsarbeidere som kan settes inn for å ta et krafttak. Det vil monne.