Sier ja og nei til vindkraftverk i nord

Olje- og energidepartementet sier nei til søknaden om konsesjon til Skallhalsen vindkraftverk i Vadsø, men ja til andre byggetrinn for Nygårdsfjellet vindkraftverk i Narvik. 

Riksantikvaren hadde innsigelser til Narvik kommunes reguleringsplan for vindkraftverket fordi kraftverket ligger i nærheten av fangeleiren fra andre verdenskrig ved Øvre Jernvann. Leiren er et kulturminne av nasjonal verdi. Riksantikvaren mener at vindkraftverket vil bli visuelt dominerende sett fra fangeleiren.

I en pressemelding skriver miljøvernminister Erik Solheim (SV) at det vil være mulig med verdig ettertanke og opplevelse av denne tragiske og viktige delen av norsk historie på stedet også etter en utvidelse av vindkraftverket.

Statkraft Development får nei på sin søknad om konsesjon til vindkraftverk i Vadsø fordi et kraftverk kommer i konflikt med Forsvarets interesser.

I en pressemelding skriver Olje- og energidepartementet at Skallhalsen vindkraftverk ville ha store negative virkninger på Forsvarets infrastruktur og kunne få alvorlige konsekvenser for Forsvarets virksomhet. Avslaget kommer selv om departementet innrømmer at vindkraftverket ville ha bidratt til økt krafttilgang og næringsutvikling i området.