Importert pinjebark fjernes

Etter at svenske myndigheter i forrige uke slo alarm om funn av furuvednematode (Bursaphelenchus xylophilus) i pakkevirke fra Portugal, samt mistanke om spredning av portugisiske barkprodukter, har Mattilsynet og Tollvesenet avdekket import av pinjebark med opprinnelse i Portugal til Norge. Barken vil nå bli trukket tilbake fra markedet.

Det dreier seg om lys dekkbark av høy kvalitet og til relativt høy pris. Fargen på dekkbarken er rødlig, og den har en grov struktur, dvs store biter (7 - 8 cm). Den selges under navnet "Pinjebark". Barken er produsert av Econova og Hasselfors i Sverige. Det er ikke solgt mye av denne barken i Norge, men den er solgt over hele landet. I og med at hele Portugal regnes som infisert av furuvednematoden, regnes all bark av bartrær fra Portugal automatisk som smittebærende.

Mattilsynet arbeider nå med å spore opp disse sendingene, slik at pinjebark med opprinnelse i Portugal fjernes fra det norske markedet.

Hageeiere som har kjøpt denne barken, men ikke brukt den ennå, oppfordres til å levere den tilbake til forhandleren. De som har kjøpt barken og allerede spredd den ut, oppfordres til å la den ligge der den ligger og ikke flytte på den.

Mattilsynet gjør også oppmerksom på at denne typen bark også finnes på markedet i Sverige. Den svenske barken stammer også fra Portugal og er per definisjon smittebærer. Vi minner om at det er forbudt for privatpersoner å innføre barkprodukter fra Sverige, skriver mattilsynet videre.

Furuvednematoden er svært skadelig for furuskog. Den er ufarlig for mennesker og dyr. Skadegjøreren ble første gang påvist i Portugal i 1999. Til tross for de omfattende bekjempelsestiltakene som er blitt gjennomført i Portugal, har det vært stor spredning av skadegjøreren i landet. For å hindre spredning til andre land både i og utenfor EU, fastsatte EU nye bestemmelser i Commission Decision 2008/489/EC den 27. juni 2008.

I følge forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere er det forbudt å importere bark fra bartrær fra Portugal og land utenfor Europa. Fra andre land innen Europa er det krav om at sendinger med bark som skal anvendes i jord og torvprodukter eller til dekking av jord, skal følges av plantesunnhetssertifikat.

Mattilsynet har også tatt ut prøver fra treemballasje som følger sendinger fra Portugal. Bioforsk Plantehelse har analysert prøvene, men har ikke påvist smitte av furuvednematoden.

Aktuelle lenker:
Se lenker i høyre kolonne samt generell info vedr. innførsel av trelast og emballasje på Mattilsynets nettsider.