Folkemøte om rasulykke

Rasulykken i Fjelltunvegen i Ålesund i mars skal torsdag 21. august diskuteres på et folkemøte. Fem personer mistet livet da boligblokken de bodde i raste sammen.

Møtet vil etter det NTB forstår søke å ta opp alle sidene ved ulykken, og drøfte de erfaringer som er gjort. Dette møtet vil bli fulgt opp av en erfaringskonferanse i byen 1. og 2. september i regi av Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Ålesund kommune og Sunnmøre politidistrikt. Her blir det blant annet en bred gjennomgang av og refleksjoner rundt krisehåndteringen etter skredet bak boligblokken Fjelltunvegen 31 natt til 26. mars i år.

Senere i år, innen 17. november, skal et utvalg under fylkesmann Olav Befring legge fram en rapport om ulykken for kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Ti leiligheter i Fjelltunvegen 29 i Ålesund er fortsatt evakuert som følge av raset bak naboeiendommen nr. 31, opplyser kommunalsjef Ronny Frekhaug i Ålesund til NTB.

Kort tid etter ulykken ble naboer i en vid omkrets rundt ulykkesblokken evakuert, og på det meste var nærmere 600 personer involvert. Noen av blokkene måtte sikres mot nye ras i henhold til påbud fra geologene, mens andre trengte å få tilbake sikre gang- og evakueringsveier.

- Det er blant annet dette som nå holder beboerne tilbake fra Fjelltunvegen 29, opplyser informasjonssjef Eli Anne Tver Grov i Ålesund kommune til NTB.Kommunen har gitt rivingstillatelse til Fjelltunvegen 31.

Det ble på et tidlig tidspunkt klart at beboerne i rasutsatte boligblokker i Fjelltunvegen selv må betale for sikringsarbeid bak de respektive blokkene. Hvor store omkostninger det er snakk om, er ennå ikke avklart - heller ikke en eventuell fordeling mellom parter som beboerne, forsikringsselskapene, Ålesund kommune og Statens landbruksforvaltning, opplyser Tver Grov.

Det er antatt at forsikringsutbetalingene etter raskatastrofen i Ålesund kan komme opp mot 100 millioner kroner. Skadene på Fjelltunvegen 31 ble etter ulykken i mars anslått til vel 60 millioner kroner, mens innbo og løsøre i de ti leilighetene i boligblokken kan komme opp i minst 20 millioner kroner. I tillegg får vel 300 personer utbetalt erstatninger som følge av kostnader knyttet til evakueringen.