Festivalene sprenger strømnettet

De største musikkfestivalene i Norge bruker så mye strøm at fastnettet ikke strekker til.

En av landets største festivaler, Hovefestivalen i Arendal, arrangeres denne uka. Store deler av strømforbruket på festivalen dekkes av aggregater.

- Fastnettet tåler ikke belastningen fra en så stor musikkfestival, derfor er det nødvendig med strøm fra aggregater i tillegg, sier Frederik Dobisek i Aggreko, som leverer strøm til flere av de store festivalene i sommer-Norge.

Han anslår at kun rundt en tiendedel av strømforbruket på Hove dekkes av fastnettet.

Står fritt

Tilgang til strøm fra aggregater er viktig for å kunne gjennomføre konserter utendørs.

- Vi slipper å tenke på tilkobling til fastnettet og står fritt til å velge et velegnet og naturskjønt festivalområde. Festivaler er blitt mer enn en serie konserter, det er en total opplevelsespakke, sier produksjonsleder Terje Haakonsen i Norwegian Wood.

Til sammen brukes det rundt 500 megawattimer strøm på de største festivalene, deriblant Hove, Øya og Norwegian Wood.

- Det tilsvarer strømforbruket til 2500 husstander i seks uker, sier Frederik Dobisek.

På Hovefestivalen tas 21 strømaggregater i bruk, sju av dem brukes på scenene.

Lyseffekter på festivalscenene er den største strømslukeren. Det er produsentene som bestiller lys, og de største artistene har ikke overraskende de mest spektakulære lysshowene.

- Paradoksalt nok vises ikke lyseffektene så godt på en lys sommerkveld i Norge som de gjør på konserter nedover i Europa, sier Frederik Dobisek.

Bygger landsby

Til flere av festivalene bygges det opp en hel landsby med campingplasser, dusjanlegg, restauranter, vaskerier, kinoer og kontorer. De største festivalene har også stadig flere sponsortelt og en lang handlegate.

- Utenom scenen, er det matlaging som trekker mest strøm på festivalene. Flere tusen festivalgjester og festivalarbeidere skal ha mat og drikke. Kjøkkenutstyr som vaffeljern, kokeplater, kaffemaskiner og pizzaovner bruker mye strøm, sier han.

Aggreko er ledende på aggregater og midlertidige strømanlegg i Norge og i resten av verden. Et av de mest prestisjefylte oppdragene er leveransen av aggregater til OL i Beijing nå i august.