SFT ber om CO2-fangst på Melkøya

Gassanlegget på Melkøya er blitt en CO2-utslippsbombe. Nå ber SFT miljøvernminister Erik Solheim kreve at StatoilHydro fanger CO2-utslippene.

Siden starten på Melkøya i fjor høst har StatoilHydro hatt store problemer med driften. Oppstartsproblemene førte blant annet til at store gassmengder måtte brennes, eller fakles, med hele 1,3 millioner tonn ekstra CO2-utslipp som resultat.

Da Bondevik-regjeringen ga konsesjon til gassanlegget i 2004 ble det ikke stilt krav om rensing. Statens forurensningstilsyn, SFT, kan i dag derfor ikke pålegge StatoilHydro å rense. Likevel ber forurensningstilsynet Solheim om at han skal be StatoilHydro utrede mulighetene, skriver Aftenposten.

Allerede i dag skilles en del CO2 ut fra produksjonsprosessen, og fraktes tilbake til Snøhvitfeltet hvor gassen sendes tilbake i reservoarene. Følgelig finnes allerede en infrastruktur for CO2. Det SFT vil er at CO2 også fra gasskraftverket fanges.

Miljøvernministeren er forsiktig:

- Jeg vil ikke ta stilling til dette nå. Men generelt kan jeg si at i tillegg til at det er uaktuelt å bygge nye gasskraftverk uten rensing, må vi i Norge, akkurat som EU gjør, vurdere om fangst og lagring kan gjennomføres ved eksisterende store utslippskilder. Og det er ingen tvil om at Melkøya er en stor kilde, sier Solheim til Aftenposten.