Dødsulykker i arbeidslivet nær tredoblet

2008 går mot et rekordår i antall arbeidsulykker. Tallet på døde er nær tredoblet, og utlendingene leder an i statistikken.

 

I fjor omkom 38 personer i arbeidsulykker i Norge. Til nå i år er 29 personer omkommet, nesten tre ganger så mange som i samme periode i fjor. Åtte av dem er utenlandske statsborgere. Det betyr at utlendingene er overrepresentert på dødsstatistikken, spesielt med tanke på at de ikke utgjør mer enn 5 prosent av arbeidsstokken.

- Byggeplassene lever to liv. Klokka 15.30 går de norske arbeiderne hjem. Da blir de utenlandske arbeiderne alene igjen uten tilsyn til klokka blir både sju, åtte og ni på kvelden, sier Kjell Skjærvø i Oslo bygningsarbeiderforening til Dagsavisen.
Han har eksempler på arbeidsgivere som venter med farlig arbeid til etter klokken fire. De utenlandske arbeiderne blir også mer slitne og ukonsentrerte grunnet lange arbeidsdager.

- Det er vanlig med en arbeidsdag fra 56 til 64 timer. Da blir du mer utsatt for ulykker hvis du ikke passer deg, sier Skjærvø.
Hvis det blir like mange dødsulykker i resten av året kan Norge oppleve samme situasjon som på 1990-tallet, da antall arbeidsulykker var uvanlig høyt.

Arbeidstilsynet skjerper nå tilsynet.
- Vi velger virksomheter ut fra i hvilke næringer risikoen er størst, opplyser direktør Ingrid Finboe Svendsen i tilsynet.