Støtter strengere bo- og driveplikt

En fornøyd landbruksminister kunne mandag opplyse at et stort flertall av de 230 som har deltatt i høringen, støtter forslaget om endringer i bo- og driveplikten.

 

- Vi tar sikte på å komme med en sak om skjerping av reglene som Stortinget kan behandle i løpet av våren 2009, sier Terje Riis-Johansen (Sp).
Landbruks- og matministeren vil at flere skal bo og drive næring i Bygde-Norge og kommer derfor med flere forslag til endringer i odelsloven, konsesjonsloven og jordloven.

Departementet foreslår blant annet at plikten bare skal gjelde for jordbruksareal og arealgrensen heves fra 20 til 25 dekar. Dagens bestemmelse om at det er mulig å oppfylle boplikten ved å overnatte på eiendommen 50 prosent av tiden, oppheves. Boplikten kan bare oppfylles ved at eieren er registrert i folkeregistret som bosatt på eiendommen.

Støtte fra bøndene
Norske bønder sier et klart ja til forslaget om endringer. Nesten to av tre bønder (63 prosent) svarer likevel at endringene ikke vil ha noen betydning for videre drift av deres eget bruk, går det fram av en undersøkelse fra Landbrukets Utredningskontor.

Drøyt hver tredje bonde tror ikke forslagene til endring vil ha noen betydning for å styrke bosetningen på bygdene og styrke matjordvernet. 28 prosent mener de vil føre til at flere bruk kommer i drift, mens 20 prosent tror endringene vil føre til at færre bruk kommer i drift.

De fleste bøndene støtter forslaget om å heve arealgrensen. Mest positive er de til forslaget om at det ikke lenger skal være tilstrekkelig å overnatte minst 50 prosent av nettene for å overholde boplikten.

Vil bo i distriktene
En meningsmåling foretatt av Synovate, som ble offentliggjort mandag, viser at 33 prosent av de spurte kan tenke seg å bosette seg i Distrikts-Norge. Dette er 2 prosent flere enn i 2005, men to prosent færre enn i 2003.
Når det gjelder spørsmål om interesse for kjøp av småbruk, svarer 61 prosent at de ikke er interessert, mens 10 prosent er meget eller ganske interessert og 18 prosent litt interessert.

Av dem som kan tenke seg å kjøpe hus med katt og kaniner på landet, vil 36 prosent bo og drive småbruket, 35 prosent bare bo på bruket mens 18 prosent vil ha det som fritidsbolig.