Får hjelp ovenfra hvis de har flaks

Brannmannskapene som sliter med skogbranner, kan få hjelp ovenfra i løpet av helgen - hvis de har flaks og regnbygene treffer der det brenner.

Denne meldingen fikk NTB torsdag fra statsmeteorolog Vibeke Thyness på Meteorologisk institutt. Men hun kan ikke gi noe løfte om regn i bygder der skogen står i brann.

- Det er muligheter på søndag, kanskje allerede fredag. Det kommer byger, men ikke sammenhengende nedbør. Man må være litt heldig med plasseringen, sier Vibeke Thyness.

Snøbyger
Meldingen om helgeværet går ellers ut på at det blir kjølig etter årstiden i hele landet, varierende fra fire-fem grader i kyststrøkene i Finnmark til opp mot 15 grader på Vestlandet, og kanskje 17-18 grader på Østlandet.

Ifølge varselet vil temperaturen neppe komme opp i 20 grader i noen del av landet.

Et lavtrykk i Skagerrak vil gi lavtrykksaktivitet og bygevær i hele Sør-Norge. I høyfjellet - over 1.100-1.200 meter - kan de bli snøbyger. På kysten kan vinden komme opp i liten kuling.

Nordnorsk sommervær
Vibeke Thyness sier at Nord-Norge får mest sol i helgen som kommer.
- Men det blir ikke sommertemperaturer, sier hun.

Kanskje vil folk i Nord-Norge likevel oppfatte værmeldingen som et varsel om sommervær - nordnorsk sommervær. Temperaturen ventes å komme opp i 10-12 grader i indre deler av Finnmark, og 13-15 grader i Nordland og Troms.
Det er muligheter for å se sola også i Trøndelag og på Møre. Her kan det bli dagtemperaturer opp til 15-17 grader, og søndag kanskje opp i 19 grader i indre strøk.