Haga begynte bygging uten godkjenning

Åslaug Haga og ektemannen Bård Hopland skal ha fått laget fundament til en ny brygge på hytta før godkjenningen fra kommunen var i orden.

Kontroversielle saker knyttet til Åslaug Haga

* Onsdag 11. juni: På et møte mellom Ås kommune og olje-og energiminister Åslaug Haga (Sp), samt hennes ektemann Bård Hopland, ble det avklart at paret har leid ut det 34 kvadratmeter store stabburet i hagen sin uten tillatelse fra kommunen.
* Tirsdag 10. juni: Haga og UD-topp Hopland har i ti år hatt en ulovlig oppsatt brygge på sitt sommersted i Nordfjord.
* Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, Eli Arnstad gikk, på dagen som Enova-sjef etter en arbeidsmiljøstrid i november i fjor. Tre uker senere hyret Åslaug Haga sin partifelle som konsulent i Olje- og energidepartementet (OED).
* Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) har opprettet sak mot Olje- og energidepartementet som følge av konsulentavtalen.
* 16. januar i fjor gikk Haga ut med støtte til Tromsø som norsk OL-by i 2018. Hun avviste i februar i år at hun med dette utspillet førte Oslo og Trondheim bak lyset.

Grunnarbeidet skal ha blitt gjort før ekteparet ble gjort oppmerksom på at den eksisterende brygga på hytta ved Nordfjord ikke var byggemeldt og dermed ulovlig oppsatt.

Det er alvorlig at paret tilsynelatende nok en gang har startet arbeidet med å bygge en brygge uten godkjenning, mener seksjonsleder for plan- og byggesaker i Stryn kommune, Kolbjørn Nilsen.

- Dette skulle de ikke ha gjort, sier Nilsen til VG.

Haga og Hopland fikk denne uka tillatelse til å sette opp ny brygge. Men betongfundamentet og en såkalt stolpesko på svaberget skal allerede har vært på plass i god tid før byggeplanene fikk grønt lys. Hopland skrev i byggesøknaden at han ønsket å sette opp disse elementene i april i år fordi det da var lavest mulig fjære.

Haga opplyser at Stryn kommune ga en foreløpig tillatelse til at de kunne gjøre et begrenset grunnarbeid på bryggen, men at dette skulle fjernes dersom byggetillatelsen ikke gikk gjennom. Men ingen i Stryn kommune kjenner til en slik avtale - verken skriftlig eller muntlig.

- Nei, det kjenner jeg ikke til. Og muntlige tilsagn gir vi aldri. Det må søkes om godkjenning, og så får man enten ja eller nei, sier seksjonsleder Kolbjørn Nilsen.