Solskinnshistorie i Årdal

- Årdal har en viktig oppgave med å slukke den stadig økende tørsten etter solenergiprodukter verden over.

- Årsaken til at Norge og Årdal kan spille denne rollen, er kompetanse på metallurgi, prosesser og industrialisering, sa Hydros konsernsjef Eivind Reiten, da han onsdag kunne gratulere NorSun med åpningen av selskapets første fabrikk.

Fabrikken, som ligger i Årdal, produserer tynne silisiumskiver til bruk i solcelleproduksjon, og vil sysselsette om lag 120 personer.

Kongelig åpning
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit foresto den offisielle åpningen av NorSun-anlegget i Årdal.

Hydro har en eierandel på 18 prosent i NorSun, og er største industrielle eier. NorSun er en av flere investeringer som Hydro har gjort innenfor solenergi de siste par årene.

Den nyopprettede fabrikken ligger like ved Hydros karbonverk i Årdal. I Øvre Årdal ligger Hydros aluminiumverk, samt et stort prosessteknisk forskningssenter med om lag 100 ansatte. Reiten benyttet da også anledningen til å skryte av det høye utdanningsnivået i bygda:

- Forskningssenteret i Årdal er ett av de fremste i verden, og det er ikke tilfeldig at Årdal er det stedet i Norge med nest høyest tetthet av doktorgrader i Norge, bare slått av Trondheim, sa han.

Byggløsninger fra Hydro
Den nye waferfabrikken til NorSun i Årdal har også annen tilknytning til Hydro enn eierandelen.

Utvendige glassfasader og inngangspartier består av profilløsninger i aluminium fra Hydros merkevare Wicona, levert av Hydro Building Systems