Langemyhr tar pressedekningen tungt

Forsvarerne til den bedragerisiktede byggmesteren Harald Langemyhr mener pressen bedriver menneskejakt og oppfører seg som en flokk ulver i dekningen av saken.

De siste dagene har Langemyhr lekt katt og mus med pressen, for å klare å komme seg hjem fra familieferie i Hellas og få meldt seg for politiet, uten å bli overfalt av kameraer og mikrofoner på flyplassen eller på vei inn til politiet.
Advokat Petar Seculic, som forsvarer Langemyhr sammen med Ellen Holager Andenæs, sier til NTB at Langemyhr tar pressedekningen svært tungt.

- Som forsvarere opplever vi at han er utsatt for en menneskejakt, og at pressen opptrer som ulver i flokk. Vi er veldig overrasket over dette. Denne saken er tross alt ikke så stor i forhold til andre lignende bedragerisaker, mener Seculic.
Langemyhr er siktet for grovt bedrageri og forsøk på bedrageri mot Oslo kommune for i alt 28 millioner kroner i forbindelse med byggearbeider for kommunen.

Forhåndsdømming
Medforsvarer Ellen Holager Andenæs går også hardt ut mot medienes dekning, og mener omtalen av saken innebærer en total forhåndsdømming av Langemyhr.

- Det at han blir hengt ut med navn og bilde lenge før det foreligger dom, og at pressen henger rundt på Gardermoen i håp om å få treffe han der. Det er helt feil å gjøre noe slikt, sier hun til NRK.

- Jeg har sett mye stygt i min tid, men dette er noe av det styggeste, sier Holager Andenæs.

Petar Seculic avviser imidlertid overfor NTB at det kan bli aktuelt å forfølge saken overfor ett eller flere medier.

Ber om varetekt
Harald Langemyhr meldte seg rett før midnatt mandag for politiet. Tirsdag satt han i avhør, og onsdag vil han fremstilles for varetektsfengsling.

Det er foreløpig uklart hvor lenge politiet vil be retten om å få holde Langemyhr i varetekt.

Fra før er tre ansatte i Langemyhrs firma varetektsfengslet, siktet for medvirkning til bedrageri mot Oslo kommune. De tre er varetektsfengslet med brev- og besøksforbud og forbud mot aviser og kringkasting. For to av de ansatte gjelder varetekten i en uke og for en ansatt i to uker.

En fjerde ansatt, som politiet ønsket å varetektsfengsle, er løslatt av tingretten.
Petar Seculic vil ikke uttale seg om hva Langemyhr har forklart under tirsdagens avhør, bortsett fra at han nekter straffskyld.

- Samtidig er han svært opptatt av å bidra til at de tre av hans ansatte som sitter i varetekt kan slippes fri. Han har derfor prioritert å svare på spørsmål som dreier seg om deres saker, sier Seculic.

Flere anklager
I tillegg til siktelsen for bedrageri av Oslo kommune, blir Langemyhr også anklaget av Bygningsarbeiderforbundet for å ha oppgitt høyere lønn enn reelt til Utlendingsdirektoratet (UDI) for å få polsk arbeidskraft til Norge, skriver VG.
Langemyhrs advokat John S. Gulbrandsen sier til VG at det dreier seg om et engangstilfelle som skyldes at en polsk arbeider ønsket redusert arbeidstid. Dermed ble også lønna redusert.

Også verdens rikeste nordmann, skipsreder John Fredriksen, frykter at han er blitt lurt av byggmesteren.

Ifølge Aftenposten vil Fredriksen gjøre egne undersøkelser for å sjekke om hans familie er blitt lurt ved omfattende utbedringer av familiens landsted på Nøtterøy. Arbeidene pågikk i en årrekke og har kostet mange millioner kroner.