Brøt loven ved konsulentinnkjøp

Sju av ti statsråder kjøpte konsulenttjenester uten å føre anbudsprotokoll i fjor. Dermed er det umulig å sjekke om loven ble fulgt. 

Statsrådene brukte hele 324 millioner kroner på kjøp av konsulenttjenester i fjor, 52 prosent mer enn i 2002. Ifølge Aftenposten kjøper statsrådene i den rødgrønne regjeringen ofte inn konsulenttjenester uten å følge loven om offentlige anskaffelser.

– Offentligheten skal kunne etterprøve at lovens krav til konkurranse og lik behandling er fulgt. Anbudsprotokollen skal vise at departementene har prøvd flere leverandører, og undersøkt pris, sier sekretariatsleder Anne-Line Vingsgård i Klagenemnda for offentlige anskaffelser til avisen.

Flere opposisjonspolitikere og fagforeninger for ansatte i staten reagerer kraftig på den økende konsulentbruken og slurvete rutiner.

– Økningen i konsulentbruk er alvorlig og bidrar til å øke politikerforakten. At regjeringen har én linje muntlig og en helt annen måte å handle på, er ikke troverdig, sier KrFs næringspolitiske talsmann Ingebrigt Sørfonn. Han mener bruddene på anbudsreglene bare forsterker dette bildet.