Vil ha samarbeid mot dårlig økonomi i kommunene

Det eneste som er verre enn sammenslåing, er at staten overtar noen av kommunenes oppgaver, mener ordførerne. De mener samarbeid er rett medisin mot skrantende kommuneøkonomi.

I en undersøkelse Mandag Morgen har gjort i samarbeid med KS blant 250 av landets ordførere går det fram at et stort flertall stiller seg negativt til så vel sammenslåing, som å la staten ta deler av oppgavene.

Til sammen trenger kommunene en innsprøytning på rundt seks milliarder nye kroner i 2009-budsjettet for å kunne opprettholde sine tilbud, kom det fram under ordførerkonferansen i Oslo i forrige uke.

Alternativet er å kutte innen skole og omsorg, ifølge ordførerne.

Administrative oppgaver
Samarbeid om administrative oppgaver, som lønn, regnskap, IKT og andre tekniske tjenester, vil bidra noe i riktig retning mener flertallet av deltakerne i undersøkelsen. 69,7 prosent mener det er penger på spare på slikt samarbeid.

Et enda større flertall ønsker å samarbeide om barnevernsoppgaver.
I dag opplever spesielt de små kommunene barnevernstjenestene som svært belastende, blant annet fordi barnevernsansatte på små steder fort havner i habilitetskonflikter.

Også innen brannvern er det ønske om å samarbeide om på tvers av kommunegrensene.

Kleppa: Tenk nytt
I den andre enden av skalaen finner vi 89 prosent av ordførerne, som stiller seg negative til å samarbeide om skole og barnehager.
Oppfatningen er at når skolen forsvinner, forsvinner også folk fra bygda, skriver Mandag Morgen.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) reagerer med å be ordførerne «tenke nytt». Hun er ikke fremmed for tanken om kommunesamarbeid om skole, barnehager og omsorg.

- Kommunene må bli mer oppfinnsomme, og de må se seg om etter gode modeller, sier hun.

KS-leder Halvdan Skard er også kritisk og mener kommunene bør utvide sin samarbeidshorisont.

- Det er viktig hvor skolen ligger. For noen er det viktig hvilken farge den har. Men enda viktigere er det hva som foregår inne i skolene, sier han.