Tora Aasland gratulerte NTNU med utmerkelsen som Europas beste universitet på bæreraftig utdanning. F.v. Prorektor for utdanning og læringskvalitet ved NTNU Julie Feilberg, Forsknings- og høyere utdannings- minister Tora Aasland, Professor ved NTNUs Program for Industriell Økologi Edgar Hertwitch, professor ved NTNUs Institutt for vann- og miljøteknikk Helge Brattebø. Foto: Thor Nielsen

NTNU best i Europa

NTNU ble nylig kåret som den beste teknologiutdanningen innen miljø og bærekraftig utvikling i Europa. 

Med systematisk fokus på bærekraft og miljø, har NTNU dermed slått internasjonalt anerkjente institusjoner som KTH og Chalmers i Sverige og de tekniske universitetene i Delft, München og Dresden.

Tora Aasland gratulerer
Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er imponert over kåringen. Torsdag besøkte hun derfor NTNU for å gratulere. Hun fikk samtidig en orientering om de miljørelaterte studiene og innsatsen for å integrere miljøperspektivet i hele teknologiutdanningen.

– Dette er svært gledelig, og ikke minst fortjent. NTNU har en lang historie med å inkludere bærekraft i undervisningen. Programmet for industriell økologi er ikke bare verdens første i sitt slag, men også kåret til verdens beste for noen år tilbake. Det er hyggelig å vite at de studentene som går ut fra NTNU, har de beste forutsetninger for å bidra til å løse verdens mijløutfordringer, sa statsråden, som også benyttet anledningen til å snakke med noen av studentene som har valgt en miljøretning i teknologistudiene.

Rapporten fra EESD Observatory (Engineering Education for Sustainable Development) er bestilt og utført i samarbeid med AGS (The Alliance for Global Sustainability). AGS er et internasjonalt partnerskap bestående av fire universiteter: Massachusetts Institute of Technology (MIT), The Swiss Federal Institute of Technology, University of Tokyo og Chalmers.

Systematisk miljøfokus
I rapporten har man vurdert hvor systematisk universitetene har introdusert bærekraft og miljø i sin grunnutdanning, mulighetene for spesialisering innen bærekraftig utdanning på masternivå (de siste to årene i sivilingeniørutdanningen), og om utdanningen og miljøarbeidet er forankret i universitetets toppledelse. Det blir også lagt vekt på hvor lenge universitetene har arbeidet med temaet. NTNU skåret høyt på alle de evaluerte områdene.

Det er mange forskjellige studieprogrammer ved NTNU som på eget initiativ eller i samarbeid gjennom programmet Industriell økologi, har arbeidet systematisk med utdanning innen bærekraftig utvikling. Studieprogrammer som Produktutvikling og produksjon; Bygg og miljø; og Energi og miljø, introduserer miljø tidlig i utdanningen. Disse studieprogrammene, samt HMS-linja ved Industriell økonomi, Industriell design og Teknologiledelse og fysikk, tilbyr spesialisering relatert til bærekraftig utvikling. NTNU var først i verden med et utdanningstilbud innen industriell økologi, først som spesialisering i de ulike studieprogrammene og nå også som eget internasjonalt masterprogram – et program som tiltrekker seg gode studenter også fra USA. Programmet ble i 2004 kåret til verdens beste studieprogram i industriell økologi.

Sterkt engasjement
Kåringen er resultatet av et sterkt engasjement blant flere av NTNUs faglærere, som har arbeidet systematisk gjennom flere år og med støtte fra universitetsledelsen med å utvikle et meningsfylt og godt undervisningstilbud som svarer på utfordringene som samfunnet vårt står overfor. Teknologi står sentralt som både årsak og løsning til miljøproblemene. NTNU satser ikke bare på bevisstgjøring rundt problemstillingene, men på metodekunnskap om hvordan teknologi kan brukes til å svare på morgendagens miljøutfordringer uten å generere nye problemer.

Børge Brende: – NTNU er edelstenene i den norske miljøkrona
Også Børge Brende, direktør i World Economic Forum og tidligere miljøvernminister, gratulerer NTNU med kåringen.

– For meg var det ingen stor overraskelse, tvert i mot, sier Brende. – Noe av det mest oppløftende jeg opplevde som miljøvernminister, var besøkene til NTNU for å møte og forelese for studenter og fagfolk innenfor bærekraftområdet. Jeg merket raskt at dette var selve edelstenene i den norske miljøkrona. Når NTNU setter alle kluter til og tverrfaglig samarbeider for nye teknologiske løsninger på våre voksende forurensningsproblemer, må det bli bra, sier den tidligere miljøstatsråden.