Byggeboom for kjøpesentre

Utbyggerne står i kø for å lage nye varehus i bergensområdet skriver bt.no. De må skynde seg, for snart blir det nasjonalt forbud mot nye kjøpesentre.

Minst 125.000 kvadratmeter nye butikkarealer er på vei dersom alle planene får grønt lys. Samtidig har regjeringen varslet at den vil innføre kjøpesenterstopp allerede til høsten. I praksis betyr det at Fylkesmannen vil få vetorett på hvor det skal bygges kjøpesentre over 3.000 kvadratmeter.

En tilsvarende bestemmelse var i kraft fra 1999 til 2004, men denne gang vil regjeringen også inkludere såkalt plasskrevende handel. Det betyr forbud mot for eksempel nye møbelvarehus, hagesentre, elektrokjeder og lignende.

- Det er nokså radikalt, og stenger ute mange konsepter som trengs i flere bydeler. Denne typen forretninger skaper arbeidsplasser, og gir et bedre tilbud til den enkelte forbruker, sier Hermund Linde, daglig leder i Arenagruppen Holding.

Gruppen driver kjøpesentre på Laksevåg, i Gullgruven og på Nordås. Senteret på Laksevåg skal utvides med 5.000 kvadratmeter, og Linde ønsker også å bygge nytt senter på Midttun.

- Dette griper til de grader inn i det lokale selvstyret. Det er vi som har skoen på og kjenner våre behov. Nå overlates det til statens byråkrater å bestemme hvem som skal få nye butikker, sier byråd for byggesaker, Øistein Christoffersen (Frp).

Dersom det blir vedtatt kjøpesenterstopp, ber han om at det er den eksisterende kommuneplanen som skal avgjøre hvor det kan bygges.

Hermund Linde tror resultatet blir kamp om arealene på de eksisterende kjøpesentrene, noe som kan føre til at det blir urimelig dyrt for nye etablerere. Han avviser at kjøpesenterstoppen vil gi mindre biltrafikk.

Her planlegges sentrene:

* Ikea bygger nytt varehus på 39.000 kvadratmeter på Nyborg. Det gamle Ikeabygget kan bli overtatt av Åsane Senter, som en utvidelse av senteret.
* Coop skal bygge et nytt hypermarked i Myrdal i Åsane, ved siden av dagens Ikea.
* IBI Norge skal bygge tre varehus på til sammen 8.000 kvadratmeter i Liamyrane i Åsane. Blant annet for den tyske byggevarekjeden Bauhaus.
* Åsane senter vil utvide med 20.000 kvadratmeter.
* NorgesGruppen vil bygge et kjøpesenter på 14.000 kvadratmeter på Midttun.
* Oasen i Fyllingsdalen vil utvide arealet fra dagens 24.000 kvadratmeter til over 40.000 kvadratmeter. Utvidelsen er godkjent av byrådet.
* På Storaneset i Arna planlegges det et senter på 12.000 kvadratmeter. Blant butikkene som skal komme er Jysk og Europris.
* Lagunen arbeider med en privat reguleringsplan som skal sikre fremtidig utvidelse av senteret.
* Laksevåg senter skal utvides med 5.000 kvadratmeter

Regjeringens forslag

* Kjøpesentre over 3000 kvadratmeter kan bare etableres eller utvides der egne fylkesplaner tillater det.
* Med kjøpesenter forstås detaljhandel i egne bygg, også utsalg som krever medlemskort for å få adgang.
* Med detaljhandel menes salg av alle typer varer, både dagligvarehandel og faghandel, inklusiv salg av plasskrevende handel.
* Bestemmelsen gjelder foran andre planer. Kun Fylkesmannen kan gi dispensasjon.