Nei til sykehotell ved Radiumhospitalet

Styret i Helse Sør-Øst sa onsdag nei til sykehotell ved Radiumhospitalet. Byggingen var allerede startet, uten nødvendige godkjenninger.

Sykehotellet ved Radiumhospitalet

* Byggingen av et sykehotell ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet på Montebello i Oslo ble stanset umiddelbart da det i slutten av februar ble kjent at det ikke forelå nødvendige godkjenninger eller finansiering. Arbeidene startet på slutten av fjoråret.

* Et sykehotell har lenge vært etterspurt av pasienter som kommer langveisfra for dagbehandling. Det var planlagt som et treetasjes påbygg oppå bygget for stråleterapi, med investeringsrammer på 125 millioner kroner.

* Ingar Pettersen trakk seg som styreleder for Rikshospitalet få dager etter at saken ble kjent. Han reagerte på at Helse Sør-Øst grep inn og beordret byggestans allerede før saken skulle behandles av sykehusets eget styre.

* Senere ble Rikshospitalets administrerende direktør Åge Pettersen avsatt av sykehusets styre.

* Onsdag vedtok styret i Helse Sør-Øst at sykehotellet ved Radiumhospitalet ikke skal prioriteres når det fordeles penger.

Dermed følger styret innstillingen fra administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst.

Millionkrav fra Peab
Byggearbeidene, beregnet til å koste rundt 125 millioner kroner, ble tidligere i år stanset da det ble kjent at de var satt i gang uten de nødvendige godkjenninger eller finansiering.

Avgjørelsen om pasienthotellet kan føre til en millionkrangel mellom Radiumhospitalets eier, Rikshospitalet, og entreprenøren Peab, som det er inngått en kontrakt med i forbindelse med byggingen.

Entreprenøren har tidligere fremmet et krav om 28 millioner kroner i erstatning dersom byggingen skrinlegges, et krav sykehuset ikke har godtatt. Mange av betongelementene til bygget er allerede levert. Ennå står stillaser og brakker på området.

I sin innstilling, som styret ga sin fulle støtte til, skriver administrerende direktør Bente Mikkelsen følgende: «Termineres kontrakten nå, vil Rikshospitalet HF måtte ta et tap. Det anbefales likevel ikke å gjennomføre prosjektet, da dette vil være en prioritering som vil gå på bekostning av høyere prioriterte prosjekter.»

Finansiering på annet vis
Samtidig understreker styret i Helse Sør-Øst at det ikke legges hindringer for at Rikshospitalet kan skape et sykehotelltilbud ved Radiumhospitalet ved hjelp av andre finansieringsmåter.

Sykehusets styreleder Steinar Marthinsen bekrefter overfor Aftenposten at det er kommet henvendelser fra private investorer. Men dette er ikke realistisk, tror styrelederen, fordi det vil føre til at helseforetakets investeringsramme likevel blir økt.