Veterinærhøyskolen fra Adamstuen til Ås

Stortingsflertallet vedtok mandag å flytte Norges veterinærhøyskole (NVH) 38 kilometer, fra Adamstuen i Oslo til Ås i Akershus.

Flyttevedtaket ble gjort mot stemmene til Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiets oslobenk. Etter at et forslag fra Høyre om å sende saken tilbake til regjeringen også hadde blitt nedstemt, ble flyttingen vedtatt med 70 mot 39 stemmer.

Ingen umiddelbar flytting
Vedtaket betyr ikke noen umiddelbar flytting fra Oslo til Ås. Flyttingen til Ås skal først skje når nytt bygg for NVH på Ås er ferdig.

Det nye byggeprosjektet blir dimensjonert for utdanning av 90 veterinærer per år. Investeringskostnadene på Ås er beregnet til vel 2,3 milliarder kroner. Alternativet, å beholde NVH i Oslo, ville ha kostet vel 1,1 milliarder kroner.
Arbeiderpartiets representanter fra Oslo har kjempet hardt for å beholde NVH i Oslo og fikk lov til å stemme imot regjeringens forslag.

Ap-krangel
- Jeg har ikke hørt ett faglig argument for flytting. Det eneste argumentet er ønsket er å styrke universitetet på Ås. Regjeringen har lagt fram et hasteforslag og ikke tatt hensyn til faglige råd, sa Marit Nybakk (Ap) fra Oslo i debatten.
Hun ble kraftig imøtegått av sin partifelle fra Akershus, Sverre Myrli, som beskyldte sine partikamerater fra Oslo for å bringe debatten ned på et bunnivå.

- Det er greit å være uenig i sak, men ikke å skylde på de politiske prosessene som har funnet sted. Flyttingen er en nasjonal sak og for viktig til å bli redusert til en fylkessak, sa han.