Lavtlønte i fokus

De store gruppene lavtlønte er i fokus når LO nå skal diskutere tariffoppgjør med Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). 

Forhandlingene omfatter vel 10.000 ansatte innenfor sektorene handel, service, reiseliv, kunnskap og teknologi. Det er vel 16.000 LO-medlemmer i HSH-bedriftene.

Forhandlingene vil ha forbundsvise tilpasninger før avslutningen 9. og 10. april.

På’an igjen
Litt mer enn ett døgn etter at tarifforhandlingene ble avsluttet mellom LO og NHO, er Roar Flåthen på farten igjen med nye forhandlinger.

Ved overleveringen av kravene i HSHs lokaler i Oslo, sa Flåthen at han er godt fornøyd med oppgjøret med NHO, at AFP er på plass og at han forventer det samme hos HSH.

– Men vi skal i gang med kompliserte forhandlinger, sa LO-lederen.
HSHs forhandlingsleder Kim Nordlie sa at utfordringen blir å tilpasse oppgjøret innenfor rammen på 5,6 prosent. For HSH er det denne rammen som er førende.

Tilpasning
Tilpasning er et nøkkelord i disse forhandlingene. Utgangspunktet er også her LOs tariffpolitiske vedtak som representantskapet vedtok 19. februar, men partenes forhandlinger vil nok bli tilpasset dette oppgjøret i forhold til LO-NHO-løsningen, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH til NTB.

I det tariffpolitiske vedtaket påpeker LO at det er viktig med særskilte lavtlønnstillegg og garantiordninger for å motvirke lønnsforskjeller. Garantiordningene er ifølge LO ekstra viktige når store arbeidstakerområder har hatt en god lønnsutvikling. Slike garantiordninger kan sikre at lavtlønte får del i inntektsforbedringen, heter det i LOs tariffpolitiske vedtak.