Oslo Børs på vei opp igjen

Hovedindeksen på Oslo Børs steg fredag med 0,78 prosent til 411,16 poeng. Dermed har dagene etter påske skapt nytt håp om at bunnen kanskje er nådd i aksjemarkedet etter det verste første kvartal i børsens nyere historie.

Siden siste handledag før påske har hovedindeksen lagt forsiktig på seg hver dag og samlet løftet seg med rundt 4 prosent den første uken etter påske. Med en sluttnotering på 411,16 poeng ligger likevel indeksen 5 prosent lavere enn for en måned siden og hele 17 prosent under nivået ved årsskiftet da optimismen ennå ikke hadde sluppet taket.

Senere har det gått opp og ned i takt med nyhetene fra USA. Det spesielle med Oslo Børs er at den reagerer positivt på høye oljepriser mens andre børser i verden gjør det motsatte. Med en oljepris stabilt over 100 dollar er det derfor ikke spesielt imponerende med et nivå som gjennomgående ligger 20 prosent under nivået den gang oljeprisen lå mellom 80 og 90 dollar.

Det positive ved siste ukes utvikling er at indeksen er trukket i været av selskaper som Rec, Orkla og Yara som ikke er oljerelaterte. Også andre selskaper uten direkte tilknytning til oljeprisen har bidradd til å løfte børsen den siste uken.

Den store oppmerksomheten har for mange vært knyttet til bukkerittet i Tandberg Data der aksjen omsettes til en verdi som ligger skyhøyt over det en tegningsrett koster.

Også andre små IT-selskaper har hatt voldsomme svingninger mens en av de mer solide i bransjen, Opera Software, stille og rolig har steget med rundt 25 prosent hittil i år. Siste uke alene har aksjen lagt på seg rundt 12 prosent.