Økt usikkerhet før rentemøtet

Økonomene er uenige om Norges Bank setter opp eller lar renta være uforandret på torsdagens rentemøte.

De lærde strides om hva som blir utfallet av rentemøtet 13. mars. Fram til siste uke var det stort sett enighet blant økonomene om at styringsrenta kom til å bli liggende på 5,25 prosent, det samme nivået den har ligget på siden 12. desember i fjor. Fagfolkene mente at det neppe ville komme flere rentehevinger før lønnsoppgjøret var i havn.

Torsdag kom Forventningsundersøkelsen som TNS Gallup gjør hvert kvartal på oppdrag fra Norges Bank, der økonomiske eksperter i finansnæringen, akademia, arbeidslivsorganisasjoner, bedriftsledere og husholdningene sier hva de tror om pris- og lønnsutviklingen. Der kom det fram at alle forventer høyere prisvekst enn tidligere antatt, godt over 3 prosent i gjennomsnitt.

Endret syn
Forventningsundersøkelsen fikk sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til å skifte mening.

- Norges Bank legger stor vekt på at inflasjonsmålet skal forankres i folks forventninger. Derfor tror vi de ser svært alvorlig på tallene i denne undersøkelsen, skriver Mork i sin analyse før rentemøtet.

Han har tidligere ventet uendret rente på neste rentemøte som det mest sannsynlige, men tror nå det mest sannsynlig kommer en renteøkning på 0,25 prosentpoeng.

Norges Bank har en overordnet målsetting om at inflasjonen på sikt skal være 2,5 prosent. Allerede mandag kommer Statistisk sentralbyrå med tall for prisstigningen i februar, som kan gi nye indikasjoner på hva som blir utfallet på rentemøtet senere i uka.

- Økning i juni
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR tror ikke det vil komme en renteøkning torsdag, men tror det er mest sannsynlig at det kommer en økning i juni, etter at lønnsoppgjøret er i havn.

- Vi venter ikke at Norges Bank endrer renten ved dette møtet. I perioden framover tror vi det er like stor sjanse for at renten blir hevet som at den blir liggende uendret i den påfølgende strategiperioden, skriver han i sin analyse.
Hovedstyret i Norges Bank kommer torsdag også med sitt syn på hvordan rentenivået vil utvikle seg videre framover i sin pengepolitiske rapport. Der analyseres utviklingen i inflasjon, produksjon og etterspørsel de tre neste årene, og hvilke konsekvenser dette får for renteutviklingen fram til neste rapport som kommer i juni.