Byggeplass stengt på grunn av uverdige arbeidsforhold

To byggeplasser i Oslo ble fredag ettermiddag stengt etter at det ble avdekket uverdige forhold for de polske arbeiderne. Samme dag ble polakkene sendt hjem av arbeidsgiveren sin.

 

De uverdige forholdene ble avdekket onsdag. Oslo kommunes Omsorgsbygg er oppdragsgiver, og fredag klokka 14 stengte de byggeplassen. Polakkene ble blant annet trukket 2.500 kroner hver i måneden for å bo i en brakke på ti kvadratmeter. Inntil tre personer delte hver brakke. Arbeiderne fikk også langt under tarifflønn, og jobbet over 60 timer i uken.

Sendt hjem
Fredag ettermiddag ble arbeiderne sendt i busser til Tønsberg, der har hatt base. Deretter går turen videre til Polen. Firmaet som polakkene jobbet for begrunner hjemsendelsen med at de skal avspasere en uke i forbindelse med påsken, men arbeiderne frykter de blir sagt opp. Allerede torsdag ble fem personer sendt hjem.

- De som ble sendt hjem torsdag er vi helt sikre på er en straffereaksjon for at de har sagt fra. De har tatt opp uforsvarlige forhold på arbeidsplassen, og hjemsendelse er belønningen. Det er skandaløst. En måte å behandle mennesker på som ikke svarer til noen ting. Det verste jeg har vært borti i jobben min, sier Jonas Bals ved Oslo bygningsarbeiderforening til TV Norge.

Departementet overrasket
Til E24 sier Bals at dette er et av de groveste og mest systematiske tilfellene av sosial dumping som han har sett.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet reagerer kraftig på avsløringene.
- Vi ser svært alvorlig på forholdene som Arbeidstilsynet har avdekket de siste dagene. Jeg er svært overrasket over at Oslo kommune ikke har bedre oversikt over arbeidsforholdene sine, sier statssekretær Jan-Erik Støstad til TV Norge.
Oslo kommune har ikke ønsket å kommentere saken