Håper på krafttak for skogbruket langs kysten

De ressursene som er bygd opp gjennom 50 - 60 år må tas i bruk, og mulighetene som ligger i skogbruket i kystfylkene må utnyttes, mener Alf Daniel Moen.

Moen er fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag og har ledet arbeidet med meldingen Kystskogbruket som ble ferdiggjort for noen uker siden. Der framgår det at store skogressurser på Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge venter på å bli utnyttet samtidig som det kan tilplantes flere millioner mål med ny skog i de samme fylkene.

Tilleggsverdi
Bedre utnyttelse av den hogstmodne skogen og nyplanting kan øke verdiskapningen i skognæringen med flere titall milliarder kroner i framtiden, ifølge meldingen.

- I tillegg vil den nye skogen kunne binde CO2 tilsvarende utslippene fra hele Norges bilpark. Dette kom til som en tilleggsverdi mens vi holdt på med dette arbeidet, sier Moen til NTB.

- Et annet forhold er at regjeringen nå har lagt fram en plan om å øke bruken av bioenergi med 14 milliarder kilowattimer årlig innen 2020. Da trengs det store nye skogressurser, sier Moen, som har forventninger til at fylkeskommunene i samarbeid med skognæringen og sentrale myndigheter vil følge opp de forslagene Kystskogmeldingen har lagt fram.

Store verdier
- Etter at Skogkommisjonen la fram sine forslag i 1951, ble det gjort mye verdifullt arbeid med skogreisning her i landet. Rundt 1995 stoppet det. Nå er vi som regionpolitikere opptatt av at dette blir videreført, sier Moen.

Det er store tall meldingen opererer med når det gjelder verdien av skogreisning. I dag står skognæringen for en verdiskapning på 17 milliarder kroner, ifølge meldingen. Den tar til orde for å doble verdiskapningen innen 2020. På lengre sikt har næringen et potensial på 40 - 45 milliarder, heter det.
Meldingen anslår at skogavvirkningen i kystfylkene kan økes med tre millioner kubikkmeter årlig takket være den intense skogplantingen i etterkrigstiden. Hvis forslagene om planting på nye områder gjennomføres, kan produksjonen med tiden komme opp imellom fem og sju millioner kubikkmeter.

Gode forhold
- Mange av de områdene som kan tilplantes er grodd igjen. Mange steder står det kratt og glissen skog. Ved å bytte ut dette med gran kan vi få en veldig stor produksjon, spesielt på Vestlandet, sier Moen.

I meldingen gis det eksempler på at tilveksten på et mål med tilplantet skog på Vestlandet kan komme opp i over 1 kubikkmeter per år. Det er langt over tilveksten de fleste andre steder i landet.

Innsats
Meldingen peker ikke bare på gevinsten, men også på store nødvendige investeringer for å utnytte skogressursene.

Blant forslagene er bygging av 400 kilometer skogbilveier årlig de neste 50 årene, satsning på taubanedrift og frakt av skog via sjøen. Dessuten trengs det en rekke virkemidler for å stimulere så vel planting som stell av skogen. Noen av pengene kan skaffes ved å selge CO2-kvoter, foreslår meldingen.

Etter at meldingen ble lagt fram, har Moen fått ulike reaksjoner. Fra naturvernhold er det uttrykt skepsis til omfattende skogsveibygging mens skognæringen har tatt positivt imot planen. Nå håper fylkesrådslederen i Nord-Trøndelag at både hans eget fylke og de øvrige ni kystfylkene vil støtte planen under den videre behandlingen.