Nytt rentekutt i USA

Den amerikanske sentralbanken senker renta med et halvt prosentpoeng, kun en drøy uke etter forrige rentekutt.

Dermed ligger den viktigste amerikanske styringsrenta på 3,0 prosent. Til sammen er rentenivået redusert med 1,25 prosentpoeng på åtte dager, noe som er en av de raskeste rentereduksjonene i moderne amerikansk historie.
Aksjekursene reagerte umiddelbart på sentralbankens beslutning. Kort tid etter at renteøkningen ble gjort kjent onsdag, steg de viktigste aksjeindeksene med rundt én prosent.

Kursene sank
Men oppgangen ble kortvarig. Etter at en reporter fra TV-kanalen CNBC uttalte at han trodde kredittverdigheten til to forsikringsselskaper vil bli nedgradert i løpet av kort tid, begynte kursene å synke.

Til slutt endte industriindeksen Dow Jones på 12.471,85 poeng, noe som utgjorde en nedgang på 0,07 prosent. Den bredere indeksen Standard & Poor's 500 endte ned 0,15 prosent til 1.360,23 poeng.

De to finansgigantene som kan bli nedgradert, AMBAC Financial Group og MBIA, forsikrer verdipapirer. Svekkes tilliten til dem, betyr det nye vanskeligheter for en banksektor som allerede sliter tungt som følge av krisen i det amerikanske boligmarkedet.

Nye tiltak
Sentralbankens rentekutt er et forsøk på å hindre økonomisk tilbakegang som følge av krisen i bolig- og kredittmarkedene.

- Ny informasjon tyder på en ytterligere nedgang i boligmarkedet i tillegg til en viss svekkelse i arbeidsmarkedene, heter det i en uttalelse fra banken, som også lover nye tiltak hvis det blir nødvendig senere.

President George W. Bush la onsdag vekt på at utsiktene for den amerikanske økonomien er gode på lang sikt.

- Vår økonomi er fleksibel. Vi har vært gjennom problemer før, sa presidenten. Han erkjente imidlertid at det er tegn som tyder på lavere økonomisk aktivitet i USA.

Veksten stanser
Nye tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at økonomien vokste med fattige 0,6 prosent i fjerde kvartal i fjor. Det er en betydelig nedgang fra tredje kvartal, da veksten i USAs bruttonasjonalprodukt (BNP) var på 4,9 prosent.

I løpet av hele 2007 vokste økonomien med 2,2 prosent. Forrige gang den årlige veksten var lavere enn dette var i 2002.