Styrtregn og oversvømmelser i Australia

Værgudene vil ikke la Australia være i fred. Etter langvarig tørke er den australske østkysten nå rammet av styrtregn, og oversvømmelser har satt to tredeler av delstaten Queensland under vann.

 

Hjelpearbeidere er hentet helt fra New Zealand for å bygge opp demninger av sandsekker rundt byen Charleville, 750 kilometer vest for Brisbane. Dusinvis av familier har flyktet av frykt for at elva Warrego skal gå over sine bredder.
Bondeorganisasjonen AgForces talsmann Brett De Hayr sier at enkelte bønder har mistet hele storfebesetningene sine.

- Regnet har trolig gjort skade for over én milliard australske dollar (4,8 milliarder kroner), mener han.

Velsignelse?
- På lang sikt kommer nedbøren unektelig til å være en stor velsignelse. Men slik det nå en gang er, kommer enkelte i mellomtiden til å måtte leve med ganske store tap, sier De Hayr.

Situasjonen har snudd seg raskt: For ett år siden var Fairbarn-demningen i Emerald ved Warrego-elva mindre enn én firedel full. Først i mai i fjor begynte det så smått å regne etter seks år med beinhard tørke i det østlige Australia.
Nå er tre av fire demninger i den bomullsrike regionen vest for Charleville fulle, mens de andre har tatt imot 90 prosent av vannet de kan romme og raskt nærmer seg toppnivå. Queenslands statsminister Anna Bligh mener situasjonen er full av ironi.

Status
Flere områder som i flere år led under akutt tørke, er nå oversvømt, påpeker hun.

- Det betyr at i enkelte av områdene som har offisiell status som tørkerammede, må denne statusen tas opp til ny vurdering, sier Bligh til avisen The Australian.
Men det gjelder ikke overalt. Australia er nemlig et stort land, og Queensland utgjør en betydelig del av dette landet.

- Noen av de berørte fylkene er veldig store, og vi kan ikke gå ut fra at alle har fått like mye regn, framholder Anna Bligh.

Jenny Belbin i byen Sapphire i Queensland er blant dem som ikke jubler over det plutselige styrtregnet. Han og familien har mistet huset sitt i vannmassene, og der det sto er det nå bare en pøl av søle og vann.