Urimelig at boligselgere må argumentere

Det er urimelig at boligselgere skal argumentere for hvem de ønsker å selge boligen sin til, mener eiendomsmeglerne.

Likestillings- og diskrimineringsnemnda slo denne uken fast at en boligkjøper ble diskriminert på grunn av sin etnisitet. Iranske Anwar og Somayeh Sadeghi bød høyest på en bolig, men selger valgte å selge boligen til budgiveren med det nest høyeste budet.

Selger greide ikke å bevise at det ikke var budgivernes etnisitet som var årsaken og brøt diskrimineringsloven, fastslo nemnda.

- Konsekvensen av avgjørelsen er at eiendomsmeglerbransjen må ta større ansvar og informere selgere om at de står i fare for å bryte diskrimineringsloven om de ikke har en veldig god grunn for å ikke selge til høystbydende, sier Aslak Syse, som leder nemnda, til Dagsavisen.

Eiendomsmeglerbransjen mener avgjørelsen bryter med selgers rett til å selge til hvem man vil.

- Det høres helt urimelig ut at selger skal pålegges å argumentere for hvilke subjektive grunner man måtte ha for hvem man selger boligen sin til. Her tror jeg nemnda har gått for langt, sier formann Stein Drogseth i Eiendomsmeglerforetakernes forening (Eff).

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) mener bevisbyrdereglene nemnda legger til grunn, strider med grunnleggende demokratiske rettigheter.

- I en rettsstat er du uskyldig til det motsatte er bevist, her er prinsippet snudd på hodet og du er skyldig til du har greid å bevise det motsatte. Det strider mot all fornuftig rettsforståelse, sier Amundsen.