Økokrim drukner i innsidesaker

Kredittilsynet fikk nesten dobbelt så mange saker om ulovlig innsidehandel i 2007 sammenlignet med året før.

I 2007 sendte Oslo Børs over 40 saker med mistanke om ulovlig innsidehandel eller lekkasje til Kredittilsynet, mot 24 tilsvarende saker året før, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er en viss frustrasjon. Vi skulle gjerne tatt flere saker, sier avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet.

Mest kritisk er ressurssituasjonen i Økokrim.

- Økokrim har en del saker som ikke er helt ferske. I vår kontakt med Økokrim ser vi at det er vanskelig for dem å se på flere saker ettersom kapasiteten er begrenset. Det har som resultat at saker tar lang tid, i verste fall flere år. Og så vil det være saker som de ikke ser seg i stand til å ta fatt i, sier Bunæs.

Økokrim-sjef Einar Høgetveit bekrefter mangelen på ressurser.

- Generelt kan det sies at også Økokrim merker at antallet innsidesaker øker, og at sakene blir mer komplisert. Teamet har mer enn nok å gjøre og burde ideelt sett vært større, sier han til Dagens Næringsliv.

Høgetveit vil ikke kommentere Kredittilsynets påstand om at anmeldelser blir liggende urørte i flere år, og at man i enkelte tilfeller må droppe etterforskning.

- Generelt sett er det mye mer ressurskrevende og dermed mer tidkrevende å etterforske et saksforhold med sikte på å treffe et påtalevedtak, enn bare å konstatere en mistanke for å kunne anmelde, sier Høgetveit.